FIMECCissä luotiin antureista koneenrakentajille kasvuväylä

Suomalaiset koneenrakentajat saavat globaalien etävalvontapalvelujensa kehittämiseen merkittävän uuden kilpailuvaltin. Sen tuo FIMECC Oy:n EFFIMA-ohjelmassa kehitetty anturiteknologia, jota kärkiyritykset jo pilotoivat.

Langattomat ja energiaomavaraiset mittausanturit yhdessä tietoverkkojen kanssa mahdollistavat tietojen keräämisen koneista ja laitteista ympäri maailman aikaisempaa luotettavammin ja kustannustehokkaammin.

"Helposti asennettavat ja huoltovapaat anturit vievät laitteiden, koneiden, ja prosessien on-line-kunnonvalvonnan täysin uudelle tasolle. Ne mahdollistavat isojen laitekantojen tehokkaan ennakoivan kunnonvalvonnan ja kunnossapidon optimoinnin. Yritykset voivat kehittää uudenlaisia liiketoimintamalleja korkean jalostusasteen palveluliiketoimintaan", sanoo Metso Automationin innovaatio- ja teknologiajohtaja Jouni Pyötsiä.

Kun tieto kulkee globaalisti, yritys voi keskittää etävalvomotoimintonsa sinne, missä sen parhaat osaajat ovat riippumatta siitä, missä asiakkaat toimivat.

Suomalaisten koneenrakentajien asiakkaat ovat kasvavasti nousevissa talouksissa Aasiassa, Etelä-Amerikassa, Venäjällä ja Intiassa. Valvomotoimintojen keskittäminen Suomeen on vaihtoehto paikallisten palvelukeskusten perustamiselle.

"Kunnonvalvontaan liittyvät teknologiat ovat olleet Tekesin rahoituksen kohteena jo pitkään, koska kunnonvalvonta sisältää merkittäviä liiketoiminnan laajentamismahdollisuuksia", kertoo Tekesin rahoituspäällikkö Timo Laurila.

Langaton kunnonvalvonta takaa voitot vaativissa käyttöympäristöissä

"Langattoman kunnonvalvonnan ratkaisuja on nyt toteutettu teollisuuden vaativiin käyttöympäristöihin. Uudella teknologialla seurantaan saadaan kustannustehokkaasti koneiden ja prosessiteollisuuden luotettavan toiminnan kannalta kriittisiä kohteita kuten laakerit, vaihdelaatikot, venttiilit ja teräsrakenteet", projektipäällikkö Vesa Pentikäinen VTT:ltä kertoo.

FIMECCin toimitusjohtajan Harri Kulmalan mukaan uudet anturiteknologiat ovat esimerkki siitä, miten koneenrakennusalan kilpailukykyä voidaan vahvistaa keskittämällä voimavaroja.

"On kyse niin suurista järjestelmistä, että yritykset eivät yleensä voi kehittää niitä yksin. Voimat on koottu FIMECCiin, ja tuloksia tulee. Hankkeissamme rakennetaan yritysten tulevaisuuden ansaintaperustaa."

Lisätietoja

Jouni Pyötsiä, Director
Innovation and Technology Management, Metso Automation Inc
puh. 040 548 3544, jouni.pyotsia (at) metso.com

Vesa Pentikäinen, projektipäällikkö, VTT
puh. 040 353 6580, vesa.pentikainen (at) vtt.fi

Harri Kulmala, toimitusjohtaja, FIMECC Oy
puh. 040 840 6380, harri.kulmala (at) fimecc.com

Kuvamateriaalia voi tiedustella:
Marika Moilanen, FIMECC Oy
puh. 040 840 8790, marika.moilanen (at) fimecc.com

www.fimecc.com

Katso myös tuloksesta tehty animaatio

Lähde: FIMECCin tiedote