21.10.2016

Silkkitien jäljillä: uusia avauksia pk-yrityksille Kazakstanista

Tilaisuuden ensimmäinen osuus "Uuden Silkkitien jäljillä – megaluokan investointeja ja globaaleja vaikutusketjuja" järjestettiin Tekesissä alkuvuodesta. Nyt on vuorossa toinen osuus, uusia avauksia pk-yrityksille Kazakstanista.
Ajankohta: pe 21.10.2016

Uuden Silkkitien jäljillä – megaluokan investointeja ja globaaleja vaikutusketjuja

Kiinan tavoitteena on luoda merkittävä logistinen maa- ja merireitti Kiinasta Eurooppaan. Uusi Silkkitie -keskustelu sai vauhtia loppuvuodesta 2013, kun Kiina julkaisi ohjelmat "Silk Road Economic Belt" ja "21st Century Maritime Silk Road” vahvistaakseen Kiinan pitkän aikavälin taloudellista menestystä ja globaalia johtajuutta. Ohjelmat kiteytyivät yhteiseen nimeen ”One Belt One Road”. 

Vaikutuksien ennakoidaan olevan laajoja alkaen logistiikkaketjujen tehostumisesta ja muutoksista, alhaisen arvonlisän tuotannon siirtymisestä Kiinasta Kaakkois-Aasiaan, uusista valtavista infra- ja digital-infra hankkeista aina liikenteen standardisointiin eri maiden välillä. Vaikutukset tuntuvat koko Aasiassa, mutta myös Euroopassa ja Afrikassa asti.

Monet reittien varrella olevat maat ovatkin kiinnostuneita tarttumaan Kiinan anteliaaseen käteen ja pyrkivät hyötymään kauttakulkuasemastaan. Yksi tällainen maa on Kazakstan, jonka strategia on olla transitoliikenteen solmu Kiinan ja Euroopan välillä.

Team Finland Future Watch on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on ymmärtää mitä tämä vuosisadan suurin infrahanke merkitsee käytännössä ja millaisia bisnesmahdollisuuksia suomalaisille yrityksille voi aueta lyhyemmällä ja pidemmällä aikajänteellä. Hankkeessa on tehty kaksi selvitystä: toinen Kiinan ja toinen Kazakstanin näkökulmista.

21.10. Uusia avauksia pk-yrityksille Kazakstanista?

Kazakstanista yritykset voivat löytää korvaavia tai lisämarkkinoita tällä hetkellä haastaville Venäjän markkinoille. Maa kuuluu Euraasian Talousliittoon ja  sen tekniset määräykset tuontitavaroille ovat yhdenmukaiset Venäjän kanssa. Lisäksi yritykset voivat hyödyntää Kazakstanissa Venäjä-osaamistaan. Tilaisuudessamme yritykset saavat tietoja ja neuvoja Kazakstanin markkinoilla toimimiseen. Mukana on Kazakstanin markkinoiden tuntijoita Finprosta sekä Ulkoministeriön Astanan lähetystöstä.

Kesällä 2017 Kazakstanissa järjestetään maailmannäyttely, Astana Expo 2017. Suomi on päättänyt osallistua Expoon omalla paviljongillaan teemalla Финляндия – чистая энергия, Sharing Pure Energy. Suomen paviljonki tarjoaa kaikille suomalaisille yrityksille erinomaisen alustan joko vahvistaa liiketoimintojaan Kazakstanissa tai käynnistää Kazakstanin ja Keski-Aasian markkinoiden valloitus. Tilaisuudessa on mukana Astana Expo tiimin edustajia kertomassa tarjolla olevista mahdollisuuksista.

Toivomme, että lähetätte kysymyksiä etukäteen aleksej.leppanen(at)finpro.fi, niin valmistaudumme vastaamaan niihin paremmin.

Tilaisuuden järjestävät Team Finland (Markkinoiden mahdollisuudet – Future Watch), Finpro yhteistyössä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kanssa.