20.8.2015

Art goes Kapakka - Tiede on taidetta -keskustelusarja

Ajankohta: la 15.08.2015 - to 20.08.2015

Art goes Kapakka -kaupunkifestivaalin Tiede on taidetta -keskustelut järjestetään tänä vuonna kymmenennen kerran. Tekes on ollut mukana tuomassa säkenöivää debattia tieteestä ja teknologiasta keskelle Helsinkiä alusta alkaen.

Sarja tuo tutkimustiedon ja alansa parhaat asiantuntijat yhteen rennon kapakkakeskustelun merkeissä neljänä elokuun iltana 15. - 20.8. Yleisö saa osallistua paneelikeskusteluihin omilla kysymyksillään. Ravintola Dubrovnikissa viitenä iltana pidettäviä keskusteluja ohjaa toimittaja JP Pulkkinen.

Tiede on taidetta -sarja toteutetaan yhteistyössä Suomen Akatemian, Tekesin ja Duodecimin kanssa.

* * *

Tiede on taidetta -keskustelusarjan ohjelma

LA 15.8. klo 17.00
Tiede on taidetta: Rakkaus ja muita motiiveja

Ihmissuhteissa on syvyyttä – ja leveyttä. Suurinta on rakkaus, mutta ymmärrämmekö miten laaja on ihmissuhteiden koko aluskasvillisuus? Millaisin motiivein ihminen haluaa ihmisen luo?

Keskustelemassa Johanna Vuoksenmaa (käsikirjoittaja, ohjaaja), Tony Dunderfelt (psykologi, kirjailija) ja Jouni Luukkala (psykologi, hypnoterapeutti).

Johanna Vuoksenmaa on televisio- ja elokuvaohjaaja, joka tunnetaan mm. Kumman kaa -televisiosarjasta. Tony Dunderfelt työskentelee ihmissuhdetaitoja käsittelevän kirjallisuuden ja koulutuksen parissa. Jouni Luukkala on psykologi ja hypnoterapeutti, joka on kirjoittanut paljon myös parisuhdekysymyksistä.

 

SU 16.8. klo 17.00
Tiede on taidetta: Mitä fani haluaa?

Fanius nykymedian aikakautena. Miten faniuden luonne on muuttunut 2000-luvulla? Ovatko fanit pelkästään markkinoinnin tuotteita ja brändien polttoainetta? Kaikki tärkeät aiheet keskustelussa: televisio, hevi ja Andrea Pirlo.

Keskustelemassa Toni-Matti Karjalainen (akatemiatutkija, hevitohtori), Kaarina Nikunen (mediatutkija) ja Kaisa Haatanen (kustannuspäällikkö, Paasilinna Oy).

Toni-Matti Karjalainen työskentelee Aalto-yliopiston johtamisen laitoksella tutkijana, ja hänet tunnetaan hevimusiikin tuomisesta akateemisiin piireihin. Hän tutkii tällä hetkellä kulttuurisia narratiiveja rock-teollisuudessa. Kaarina Nikusen tutkimusalaan kuuluvat mediateknologiset muutokset erilaisissa yleisösuhteissa. Kaisa Haatanen on pitkän linjan kirjallisuuden ja kustannusalan ammattilainen ja Paasilinna Oy:n kustannuspäällikkö.

 

MA 17.8. klo 18.00
Tiede on taidetta: Minä ja koirat

Kun ihminen kytkee itsensä koiraan, mihin hän tarkalleen ottaen itsensä kytkee? Mitä koira-aitauksessa todella tapahtuu? Koiralässytyksen vastakohta: asiapuhetta ihmisistä ja koirista.

Keskustelemassa Heimo Langinvainio (lääketieteen tohtori, hyvinvointi- ja stressitutkija), Tiina Raevaara (kirjailija ja filosofian tohtori) ja Hannes Lohi (professori ja geenitutkija).

Heimo Langinvainio on esiintynyt julkisuudessa työhyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Tiina Raevaara on palkittu kirjailija, joka on väitellyt filosofian tohtoriksi perinnöllisyystieteen saralta. Hannes Lohi työskentelee eläinlääketieteellisen molekyyligenetiikan professorina Helsingin yliopistossa ja johtaa koirien geenejä tarkastelevaa tutkimusryhmää.

 

TI 18.8. klo 18.00
Tiede on taidetta: Kone rakastettuni

Teknologia muuttuu yhä huomaamattomammaksi. Muuttuuko ihminen samalla yhä riippuvaisemmaksi koneista? Onko insinööritasavaltamme tavoitteena ajattelevien koneiden maa?

Keskustelemassa Kiti Müller (Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston dosentti), Kristiina Kumpulainen (professori, Playful Learning Center, Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos), Johannes Koponen (Demos Helsingin ennakoinnista vastaava tutkija) ja Aku Visala (dosentti, tutkija).

Kiti Müller on palkittu suomalainen neurologi ja työelämään erikoistunut aivotutkija. Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen professori Kristiina Kumpulainen on keskittynyt tutkimuksissaan mm. sosiaaliseen interaktioon oppimisessa, luovuuteen ja lasten mediakäyttäytymiseen. Johannes Koponen on Demos Helsingin tutkija, innovaattori ja muutoksentekijä, jonka ydinosaamista on strateginen tulevaisuudentutkimus. Aku Visala on uskonnonfilosofian dosentti ja Helsingin yliopiston tutkija.

 

TO 20.8. klo 18.00
Tiede on taidetta: Oivalluksen anatomia

Missä, milloin ja miksi nerous syntyy? Jos nero astuisi keskuuteemme, ajaisimmeko hänet pois häirikkönä? Miten luoda suotuisa ympäristö epätavallisille ideoille?

Keskustelemassa Riitta Hari (aivotutkija, akateemikko), Paula Havaste (filosofian tohtori, kirjailija), Susanna Pettersson (dosentti, Ateneumin taidemuseon johtaja) ja Kari Enqvist (kosmologian professori, kirjailija).

Riitta Hari on Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksen professori, joka on tehnyt tutkimusta kahden ihmisen välisistä neurotieteen prosesseista. Paula Havaste on kirjailija ja kirjallisuuden tutkija, ja hän vastaa tiedekeskus Heurekan yleisötapahtumista. Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson on erikoistunut tutkimuksessaan kokoelmatutkimukseen ja museohistoriaan. Kari Enqvist toimii kosmologian professorina Helsingin yliopistossa, ja on yksi tunnetuimpia suomalaisia luonnontieteellisen maailmankuvan selittäjiä.

Tervetuloa!