Beautiful Beijing -kampanjahaku yrityksille – ilmanlaatuun vaikuttavien cleantech-ideoiden haku

Tekes avaa yrityksille tuoreiden cleantech-ideoiden haun, joilla vaikutetaan ilmanlaatuun. Etsimme yrityksiä, jotka haluavat tarjota puhtaan teknologian ratkaisuja Kiinan markkinoille tai haluavat olla mukana Team Finlandin Beautiful Beijing -hankkeessa. Hakuun voivat osallistua yritykset kaikilta toimialoilta. Yritykset, jotka haluavat vielä kehittää cleantech-ratkaisuja, ovat myös tervetulleita jättämään ehdotuksia. Haku on auki 11.4.–11.5.2014, joten toimi nopeasti. Voit päästä mukaan Beautiful Beijing tehotreeniin.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreen arvion mukaan ilmansaasteet tappavat maailmassa joka vuosi seitsemän miljoonaa ihmistä, joista kuusi miljoonaa Kaakkois-Aasiasta. Pienhiukkaspitoisuudet ovat monessa Kiinan suurkaupungissa – kuten Pekingissä – usein yli 100-kertaisia verrattuna maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksiin. Lähes 40 prosenttia pienhiukkasista Pekingin alueella tulee suoraan ja välillisesti hiilen käytöstä.

Kiinan viranomaiset ovat käynnistäneet kunnianhimoisen ohjelman, joka puuttuu ilmansaasteongelman syihin. Maan tavoitteena on vähentää päästöjä 25 prosenttia vuoden 2012 tasosta vuoteen 2017 mennessä Pekingissä sekä Tianjin ja Hebein maakunnissa. Koko maassa vähennystavoite on 10 prosenttia. Pelkästään ilmanlaadun parantamiseen tullaan investoimaan yli 200 miljardia euroa ohjelman aikana. Lisäksi Kiinan maaliskuussa julkaiseman urbanisoitumissuunnitelman "2014-20" tavoitteena on kasvattaa kaupunkilupien määrä 60 prosenttiin koko väestöstä vuoteen 2020 menneessä. Urbanisoitumissuunnitelman tavoitteena on myös parantaa vesiturvallisuutta ja ilmanlaatua. Jo tänä vuonna Kiina sijoittaa yli 117 miljardia euroa heikompien asuinalueiden parantamiseen.

Suomalaiset cleantech-ratkaisut ilmanlaadun parantamiseksi

Tekesillä ja Kiinan ympäristönsuojeluministeriön kansainvälisellä osastolla on yhteistyösopimus Pekingin elinympäristön parantamiseen tähtäävästä "Beautiful Beijing" -yhteishankkeesta. Hankkeen tavoitteena on tarjota osaamistamme kaupunkien ilmanlaadun tutkimuksesta ja suomalaisia ratkaisuja ilmanlaadun parantamiseksi. Suomalaisilla yrityksillä on osaamista ja tuotteita pienhiukkasten monitorointiin, teknologiaa ilman puhdistamiseen ja moninaisia cleantech-ratkaisuja energian tuotantoon ja jakeluun, rakentamiseen ja liikenteeseen sekä teollisiin prosesseihin. Finpro ja Tekes etsivät kiinalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa demonstrointi- ja pilotointiprojekteja Kiinasta.

Haemme uusia tuoreita ehdotuksia

Etsimme yrityksiä, jotka haluavat tarjota puhtaan teknologian ratkaisuja Kiinan markkinoille tai haluavat olla mukana Team Finlandin Beautiful Beijing -hankkeessa. Haun tavoitteena on löytää yrityksiä, joilla on valmiita cleantech-ratkaisuja, mutta jotka kaipaavat demonstrointi- ja pilotointikohteita Kiinasta tai kumppaneita täydentämään omaa ratkaisua. Yritykset, jotka haluavat vielä kehittää cleantech-ratkaisuja, ovat myös tervetulleita jättämään ehdotuksia hakuun. Hakuun voivat osallistua yritykset kaikilta toimialoilta.

Arvostamme ideoita, joilla on kasvupotentiaalia kansainvälisillä markkinoilla. Erityisesti haemme ehdotuksia viideltä teema-alueelta:

1. Energiantuotanto ja -jakelu

  • Teollisuudessa, asumisessa, kuljetuksessa ja maataloudessa käytettävän lämmön, kaasun, sähkön ja muiden energiatyyppien tuotanto ja jakelu

2. Energiatehokkaat rakennukset uudis- ja korjausrakentamisessa

  • Rakennusten energiatehokkuus sisältäen mm. rakennusmateriaalien tuotannon ja kuljetuksen, rakennusten lämmitys- ja jäähdytys järjestelmät, korvausilman sekä sisäilman suodattamisen ja puhdistamisen sekä kierrätyksen materiaalitehokkuuden

3. Liikenne ja kuljetus

  • Liikenteen ja kuljetuksen energiatehokkuus sisältäen mm. polttoainestandardit ja emissiostandardit

4. Teollisuuden energiatehokkuus

  • Teollisuusyritysten energia ja päästöratkaisut sisältäen mm. vesi, jäte ja energiatehokkuusratkaisut sekä kierrätyksen materiaalitehokkuuden

5. Ilmanlaadun monitorointi ja analytiikka

  • Ilmanlaadun monitorointi- ja mittausstandardit, järjestelmät, laitteet, tiedon käsittelyjärjestelmät ja rajoitusjärjestelmät

Hakeminen

Osallistuaksesi ideahakuun, täytä tunnustelupalvelun lomake, www.tekes.fi/tunnustelu. Lomakkeen kohdassa 'Kehittäminen painottuu' valitse 'Muu, mikä' ja kirjoita sen alla olevaan kenttään "Beautiful Beijing". Haku on auki 11.4.–11.5.2014.

Tule kuulemaan lisää Beautiful Beijing -hankkeesta Back to the Future – Team Finland China Day -iltapäivän sessioon 24.4.2014 Finlandia-taloon. Koska osallistujamäärä on rajoitettu, pyydä kutsu laura.nurmi@tekes.fi. Ideahaku toteutetaan osana Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelmaa.

Miksi osallistua?

Pääset kehittämään cleantech-osaamista ja kasvattamaan liiketoimintaa. Tarjoamme Beautiful Beijingin tiimiin liittyville yrityksille joukon tukipalveluja, kuten esim. vientitukipalveluja, rahoitusta ja integrointipalveluja. Beautiful Beijing tarjoaa Kiinan markkinoista kiinnostuville yrityksille myös mahdollisuuden hyödyntää kokemuksia yrityksiltä, joilla on jo liiketoimintaa Kiinassa. Olemme järjestäneet paikallista tukea helpottamaan hankkeen toteuttamista Kiinassa. Team Finland tarjoaa yrityksille yhteisen brändin ja markkinointituen koko aloitteelle.

Lähde mukaan Beautiful Beijing -tehotreeniin

Osana hakua Tekes järjestää valikoidulle yritysjoukolle kaksiosaisen tehotreenin eli Beautiful Beijing boot campin. Ensimmäinen osuus järjestetään 13.5.2014 Helsingissä ja toinen 9.–13.6.2014 Pekingissä. Boot campin tarkoituksena on tarjota yrityksille mahdollisuus aloittaa tai kasvattaa cleantech-liiketoimintaa Kiinassa. Boot camp auttaa yrityksiä ymmärtämään muun muassa, miten ajaa hanketta ja liiketoimintaa Kiinassa, miten rakentaa tiimi ja verkostoitua, miten rahoittaa hanke ja kuinka tarjota voittava ratkaisu kiinalaisille asiakkaille. Boot campin ohjelma rakentuu todellisiin demonstraatio- ja pilotointiprojekteihin Kiinassa. Kokeneet ohjaajat ja yrittäjät vievät harjoitukset läpi.

Lataa Boot camp -ohjelma (pdf)

Tekes on yhteydessä kaikkiin tunnustelulomakkeen jättäneisiin yrityksiin viimeistään haun päätyttyä ja sparraa parhaiden tunnustelujen esittäjiä kehittämään ideoita eteenpäin ja hakemaan rahoitusta Tekesistä.

Lisätietoja

Beautiful Beijing

Tekes 
Finpro 
Fiksu kaupunki

Markku Lämsä
Asiantuntija, Tekes
markku.lamsa (at) tekes.fi
puh. 050 5577 793

Reijo Kohonen
Professori, Liiketoiminta-asiantuntija, Kasvutehdas Oy
reijo.kohonen (at) kasvutehdas.fi
puh. 045 120 4900


Sanna Nuutila