Pekka Soini: Pienet ja suuret tasapainossa

Aloittaessani Tekesin pääjohtajana saatoin ilokseni todeta, että Tekesin strategia on hyvä. En näe tarvetta sen suureen remonttiin.

Asiakaskunnan vaihtuvuus on myös kohdallaan. Rahoitetuista yrityksistä noin puolet on ollut kunakin vuonna Tekesille uusia asiakkaita. Siis vuosittain runsaasti uusia yrityksiä innovaatiotoiminnan piiriin ja riittävästi useampia vuosia kestäviä suuria projekteja.

Yrityspuolella strategia painottaa kolmea kohderyhmää: kansainvälistymisestä kasvua hakevia pieniä ja keskisuuria yrityksiä, maltillisesti kasvavia yrityksiä ja suuria yrityksiä. Yksi Tekesin tärkeistä tehtävistä on saada nämä erilaiset yritykset löytämään toisensa ja tekemään yhteistyötä keskenään sekä tutkijoiden kanssa.

Kasvuyritykset ovat erittäin tärkeitä Suomen kansantaloudelle. Elinkeinoelämämme tarvitsee niiden ketterää dynamiikkaa, uudistumisen voimaa ja liiketoiminnan kasvua.

Start-upit ovat oma erityisryhmänsä kasvuyritysten joukossa. Alkuvaiheissaan start-upit kärsivät räikeästä markkinarahan puutteesta, jota paikkaamaan tarvitaan julkista rahoitusta. Tekesillä on tarjota tähän kenttään liiketoiminnan kehittämisen rahoitusta nuorille innovatiivisille yrityksille. Tätä täydentää Vigo-kiihdyttämöjen ammattilaisten joukko. Pääomasijoitustoiminnan siirto Tekesiin tuo lisäinstrumentin alkavien kasvuyritysten työkalupakkiimme.

Verovarojen käyttö suurten yritysten tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoitukseen saa usein kritiikkiä. Omasta kokemuksestani globaalin yrityksen johtotehtävissä voin sanoa, että suuret yritykset sijoittavat tutkimus- ja kehitystoimintansa sinne, missä on kilpailukykyisin innovaatioympäristö ja paras osaaminen.

Tekesin rahoituksella suurten yritysten projekteihin luodaan osaamista ja verkostoja, joiden vuoksi suurten yritysten kannattaa pitää tutkimustoimintansa Suomessa. Jos menetämme innovaatioympäristömme kilpailukyvyn, suuret yritykset siirtävät tutkimuksensa ulkomaisiin osaamiskeskittymiin, kuten Piilaaksoon. Jokainen ymmärtää, että tämä olisi arvaamattoman haitallista kansantaloudellemme.

Ensimmäisinä työpäivinäni ällistyin Tekesin Global Access eli GAP-ohjelman tehosta. Siinä ulkomaiset liikkeenjohdon ammattilaiset työstävät jatko-opintoinaan liiketoimintasuunnitelman kansainvälisille markkinoille tähyäville pienille yrityksille.

Ohjelman aikaansaamat hyvät kasvuluvut puhuvat selkeää kieltä: kahdeksan vuoden aikana sijoitettu 1,2 miljoonaa euroa on kasvattanut Suomen kansantaloutta yli 20 miljoonalla eurolla ja luonut 143 työpaikkaa. Pienellä Tekesin panoksella olemme voineet konkreettisesti auttaa yrityksiä. Voitte arvata, että minusta tuli oitis GAP-ohjelman fani.

www.tekes.fi/strategia

Kirjoittaja Pekka Soini aloitti Tekesin pääjohtajana 1.9.2012.