Riku Mäkelä: Singapore suosii parasta

Vierasblogi

Singapore suosii maailman parhaita ratkaisuja. Samalla maa pyrkii tosissaan maailman parhaaksi. Elokuussa julkaistussa Global Innovation Index -vertailussa Singapore oli kuudentena Suomen ollessa viides.

Singaporessa osataan valintojen tekeminen ja valintojen toteuttaminen. Maantieteellinen sijainti johti aikaisemmin päätöksiin logistiikkaan panostamisesta. Uusi muoto samasta on suuret panostukset datan logistiikkaan. Singaporen kautta kulkee kymmeniä merenalaisia datakaapeleita ja datakeskuksia syntyy tänne vauhdilla.

Maan hallitus päätti 2014 kehittyä maailman parhaaksi älykkääksi kaupungiksi ja valtioksi. Rahoitusta ja osaamista on ohjattu mittavissa hankkeissa ja kokonaisuuksissa eri osa-alueiden kehittämiseen. Tavoitteena on oman maan kehittämisen lisäksi tuotteistaa tarjoamia globaaleille markkinoille. Yksi esimerkki on 'Smart City in a Box' -kokonaisuus jota 4000 työntekijän valtio-omisteinen kaupunki-, teollisuus- ja infrarakentamisen konsulttiyritys Surbana Jurong tarjoaa.

Singaporessa on sata tuhatta asukasta enemmän kuin Suomessa. Väestö ikääntyy Singaporessa sitä vauhtia, että ikääntymiseen liittyvät terveysteknologiat ja -palvelut ovat yksi suurimpia kasvusektoreita.

Toinen kiinnostava sektori on koulutus ja oppiminen. Singapore hamuaa maailman parhaiten vertailuissa pärjäävää koulujärjestelmää. Yksityiset opetuspalvelut ovat suurta liiketoimintaa useimpien perheiden laittaen lapsensa muutaman kerran viikossa lisäopetukseen parantaakseen lastensa tulevaisuuden mahdollisuuksia. Terveys ja oppiminen ovat aiheet joiden parissa toimivia suomalaisia yrityksiä olen tänä vuonna nähnyt liikkuvan Singaporessa ryhmissä ja erikseen eniten etsimässä reittiään Singaporen ja Kaakkois-Aasian markkinoille.

Startup-yritykset ovat olleet Singaporen yksi suurista panostuskohteista vuodesta 2008 lähtien. Valtio on tukenut avokätisesti monenlaisia hautomoita, kiihdyttämöjä ja rahoitusmalleja. Ekosysteemi on vielä nuori verrattuna vaikkapa Suomeen. Siihen etsitään jatkuvasti uusia elementtejä.

Slush Singapore tapahtuma 20.9.2016 oli ensimmäinen mittava voittoa tavoittelematon startup-tapahtuma Singaporessa. Se kokosi 2000 osallistujaa Sentosan huvittelusaarelle yrittämisen ilosanoman äärelle. Joukosta bongasin ainakin 20 suomalaisen yrityksen edustajia. Slush oli tällä kerralla osa innovaatioviikkoa, jonka taustalta löytyy paikalliset valtion innovaatiotukitahojen akronyymit NRF, SPRING, A*STAR ja IPI sekä iso joukko yksityisiä tahoja. Innovaatioviikkoon oli kaivattu jotain vähän säväyttävämpää startup-yrityksiin liittyvää. Järjestävien tahojen edustajat tutustuivat Slushiin viime marraskuussa ja päätyivät haluamaan sen Singaporeen. Ei ihme, koska Slush on paras startup-keskeinen suurten tapahtumien konsepti!

UM:n erityisasiantuntija Riku Mäkelä, Singapore

Kuvassa Riku Mäkelä vasemmalla yhdessä Slush Singaporen tiimin vetäjän Anna Ratalan ja tapahtumassa Slush-tarinan esitelleen Peter Vesterbackan kanssa.