Reijo Kangas: Rohkeutta yritysten kasvuun, eväitä reissuun löytyy Tekesistä

Kävin keväällä suomalaisessa konepajayrityksessä. Puolet miljoonaluokan liikevaihdosta tuli viennistä, tuotekehitykseen panostettiin, tavoite oli reilu viiden prosentin vuosittainen kasvu ja valmiista tuotteista löytyi digiä. Päällisin puolin asiat olivat siis kunnossa.

Tuskin ennätin istua kahvipöytään, kun yritys ehdotti sen kokoluokkaan nähden pienehköä teknologian kehittämisen hanketta Tekesin rahoituksella. Kuitenkin juuri tämä puoli näytti olevan yrityksellä hyvin hanskassa, eikä tuotteissa ollut mitään hävettävää ulkomaisten kilpailijoiden rinnalla.

Tilanne on tuttu monesta muustakin suomalaisesta yrityksestä. Mistä sitä kovempaa kasvua sitten pitäisi hakea?

Löytyisikö kilpailuetua ja kasvua uusien markkinoiden kartoittamisesta ja pilotoinnista? Tekesin rahoituksen avulla Biolan on kasvattanut markkinatuntemustaan sekä testannut Kiinan markkinoille sopivia liiketoimintamalleja ja tuotteita. Nyt Biolan on kompostorien ja käymälöiden ykkösbrändi Kiinan johtavassa ja maailman suurimmassa verkkokaupassa Taobaossa.

Kuunteletko asiakkaiden tarpeita? Kuopiolainen Newiconin tekemä edistynyt automaatiojärjestelmä varmistaa muun muassa oikeat lääkeannokset oikeille potilaille, säästää kustannuksia ja lisää potilaiden turvallisuutta. Tekesin rahoitus antoi mahdollisuuden tarkastella kokonaisuutta suhteessa erilaisiin asiakasryhmiin ja markkinoihin ja se nopeutti monia avauksia.

Joissakin, mutta liian harvoissa yrityksissä on herätty muotoilun tuomaan kilpailuetuun. Volter hyödynsi Tekesin rahoittamassa hankkeessa teollista muotoilua, ja nyt yrityksen tekemä pienvoimala on niin hyvän näköinen, että sen voisi laittaa vaikka etupihalle. Käyttäjät myös kohtelevat hyvin muotoiltua tuotetta paremmin.

Siinä muutamia esimerkkejä. Hakeeko yrityksesi kasvua? Esimerkiksi vientimarkkinoiden kartoittamiseen ja omien kansainvälistymisvalmiuksien parantamiseen voi saada kymmenien tuhansien eurojen suuruista Kiito-rahoitusta. Ota yhteyttä, Tekesistä löydät kasvun eväitä!

Kirjoituksessa mainituista yrityksistä löydät jutut Tekesin sivuilta: Biolan, Newicon ja Volter


Reijo Kangas
Johtaja, pk-yritykset
Tekes