Pekka Soini: Tarastin ehdotus auraa kiitorataa kansainvälistyville yrityksille

Selvitysmies Lauri Tarasti jätti tänään ehdotuksensa valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovittamisesta. Urakka oli mittava ja aikataulu tiukka.

Tarastin ehdotus innovaatio- ja keksintötoimintaa ja liiketoiminnan kansainvälistymistä koskevien tehtävien siirtämisestä ELY-keskuksista Tekesiin on hyvä ja johdonmukainen linjaus. Se tukee erittäin hyvin innovaatioihin perustuvaa kasvua, jota Suomessa nyt tarvitsemme. Mielestäni tämä ratkaisu on paras tapa antaa vauhtia yrityksille, joilla on lupaavimmat edellytykset menestyä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa.

Ehdotus merkitsee noin sadan henkilön siirtoa ELY-keskusten palveluksesta suoraan Tekesin palvelukseen. Kyseiset asiantuntijat tekevät nykyisin Tekesin tehtäviä Tekesin ohjauksessa eri puolilla Suomea, mutta ovat hallinnollisesti Pirkanmaan ELY-keskuksen alaisuudessa. Heidän siirtämisensä suoraan Tekesin palvelukseen yksinkertaistaa olennaisesti nykyistä hallintorakennetta

Näkemykseni mukaan Tarastin ehdottamassa ratkaisussa resurssit ovat parhaiten ja tehokkaimmin käytössä kaikkien kannalta. Se antaa parhaat edut yritysten kasvulle ja kansainvälistymiselle, maakunnille ja koko Suomelle.

Keskitetyn mallin parhaita etuja on, että se turvaa lupaavimmille kasvuyrityksille niiden tarvitseman julkisen riskirahoituksen ja asiantuntijapalvelut Team Finland -toimijoiden kokonaisuudessa. Erittäin hyvä on myös, että yrityspalvelukokonaisuudesta tulee selkeämpi ja kansallisia palveluja on tasavertaisesti tarjolla kaikille kansainvälistyville kasvuyrityksille koko maassa.

Lauri Tarasti nosti asiakaslähtöisyyden työnsä lähtökohdaksi. Asiakaslähtöisyys on ehdoton ykkönen myös meillä Tekesissä – teemme työtämme suomalaisten yritysten ja Suomen hyväksi.


Pekka Soini
Kirjoittaja on Tekesin pääjohtaja
twitter: @psoini