Pekka Sivonen: Tuhannen ja yhden taalan paikka

Alkuperäinen suunnitelma oli luoda Tekesille digitalisaatiostrategia, mutta siitä tulikin Reboot Finland, koko Suomea koskeva uudistamissuunnitelma, jossa keinona käytetään digitalisaatiota. Tuhannen taalan paikka!

Tekesin ohjelmapaketissa ovat entuudestaan jo 5G-, Teollinen internet- ja Fiksu kaupunki -ohjelmat. Niissä kaikissa Suomessa on huikeaa osaamista: esimerkiksi IoT:ssa Suomi on maailman johtava maa. Kyse on sensoriteknologiasta ja siihen liittyvästä softwaresta sekä Suomen tilanteesta Nokian jälkeen. Se osaaminen mikä Nokiassa meillä oli, on nyt sirpaleina ympäri maata yli 400 IoT-yrityksessä. Tekesin haaste lähivuosille on varmistaa, että tämä osaaminen löytää tien maailmanmarkkinoille.

Olemassa olevat ohjelmat ovat hyviä. Niissä jatketaan ja niiden painopisteitä tarkistellaan, mutta lisäksi tuodaan mukaan uusia ohjelmakokonaisuuksia. Suuria toimenpiteitä tullaan tekemään esimerkiksi IoT-tuotteistusten osalta. Tulossa on lead-markkinatuotteistuksia: IoT-laiva, IoT-sairaala ja IoT-tehdas, joissa kaikissa kohteet on jo valittu ja suunittelutoiminta käynnistynyt.

Kevään aikana digistrategian valmistumisen rinnalla käynnistettiin uusia ohjelma-avauksia: tekoäly, koneoppiminen, täydennetty todellisuus, virtuaalitodellisuus, Cyber Security, turvallisuus ja tietoturva. Cyber Security esimerkiksi on monia aloja poikkileikkaava ja elintärkeä peruselementti, jonka täytyy olla kunnossa joka paikassa. Ilman sotilastasoisen tietoturvan mukanaoloa älykkään sairaalan, älyliikenteen ja muiden vaativien ratkaisujen kehittelyssä ei ole mitään mieltä.

Tämän hetkisen arvion mukaan vuonna 2025 pelkästään virtuaalitodellisuus on rahassa mitattuna globaalisti arvokkaampi kuin televisio nyt. Se tulee täysin mullistamaan viihteen, opetuksen ja huollon. Lääketieteellisen tiedon määrä kaksinkertaistuu maailmassa tällä hetkellä joka 74 päivä. Kun erikoistuminen lääkäriksi kestää noin 16 vuotta, "vastavalmistuneella" tieto on vääjäämättä vanhentunutta. Tarvitaan tekoälyä. Tämän lisäksi Tekes panostaa myös täydennettyyn ja virtuaalitodellisuuteen. Tavoitteena on luoda uusia digitaalisuutta hyödyntäviä ja siiloja rikkovia toimintamalleja sekä uusia digitaalisuuteen perustuvia ekosysteemejä, digisovelluksia ja liiketoimintamalleja. Mm. tekoäly tullaan yhdistämään hyvin vahvasti tulevaan digitaaliseen terveydenhuollon kokonaisuuteen.

Jo viiden vuoden kuluttua, puhumattakaan vuodesta 2025, maailma on täysin erilainen. Connected Devices – laitteet, joita maailmassa on globaalisti tällä hetkellä pyörein luvuin 10 miljardia, viisinkertaistuvat vuoteen 2020 mennessä. Samassa aikataulussa sensoreiden määrä nousee yli 200 miljardiin. Suomi on mobiilidatassa jo nyt maailman johtava maa. Käytimme viime vuonna keskimäärin viisi gigabittiä dataa/tilaajaliittymä kuukaudessa. Määrä viisisataakertaistuu vuoteen 2025 mennessä. Kannattaa miettiä mitä tämä tarkoittaa.

Yksi tulevaisuutta mullistavista teknologioista ja Tekesinkin panostusalueista on blockchain – lohkoketjuteknologia. Siinä hajautetulla verifiointijärjestelmällä pystytään hoitamaan vaikka maksuja kahden osapuolen välillä ilman välikäsiä esimerkiksi bitcoinien avulla. Blockchainin -tyyppinen teknologia tulee korvaamaan maailmassa kolmannen luotetun osapuolen, johon mm. pankit ja vakuutusyhtiöt perustuvat. Todennäköisesti tämä tulee muuttaman maailmaa enemmän kuin internet konsanaan. Ainakin OP-ryhmässä on jo herätty tähän muutokseen.

Pekka Sivonen
Kirjoittaja on Tekesin digitalisaation strategioista ja ohjelmista vastaava johtaja
twitter: @pekka_finland