Mika Klemettinen: 5G – pelkkää hypetystä vai digitaalisen yhteiskuntamme selkäranka?

Seuraavan sukupolven matkapuhelinverkot eli 5G-verkot ovat nousseet viime aikoina esille monissa yhteyksissä ja mediakin hehkuttaa niitä. 5G lupaa erittäin nopeita, viiveettömiä, energiatehokkaita ja luotettavia verkkoja. Epäilijöitäkin riittää – muuttuuko oikeasti mikään, vai onko 5G pelkkää hypeä?

Molemmat näkökulmat ovat osittain totta. Tavallisten kännykän käyttäjien näkökulmasta hyppäys nykyisestä 4G:stä 5G:hen ei välttämättä ole kovin dramaattinen, sillä olemassa olevat verkot päivittyvät pikkuhiljaa ominaisuuksiltaan kohti 5G:tä – muutos ei tule yhtenä rysäyksenä. Toisaalla murros on suurempi: Verkkoliikenne on tulevaisuudessa yhä enemmän koneiden ja laitteiden välistä kommunikaatiota, jonka vaatimuksia nykyverkot eivät vielä täytä. Verkoissa liikkuvan datan määrä moninkertaistuu ja entistä enemmän yhä kriittisempää operointia tehdään langattomien verkkojen kautta, esimerkkeinä vaikkapa älyliikenne, miehittämätön laiva etäohjauksineen tai etäkirurgia. Tekesin osin rahoittamissa 5G-testiverkkohankkeissa (www.5gtnf.fi) ja niihin liittyvissä tutkimusprojekteissa tutkitaan sitä, mihin uudet ratkaisut venyvät ja mihin niiden pitäisi uusia verkkoratkaisuja hyödyntävien tahojen näkökulmasta pystyä.

Mitä hyötyä 5G:stä sitten on? Se muodostaa yhdessä kyberturvallisuusratkaisujen, big datan ja siihen liittyvän analytiikan sekä mahdollistavien IoT-toiminnallisuuksien kanssa digitaalisen palvelualustan mille tahansa toimialalle. Kaiken pohjalla on 5G ratkaisuna rajusti kasvavien tiedonsiirtomäärien haasteisiin. Entä mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Elokuisilla Helsingin Flow Festivaleilla kokeiltiin Nokian 4G/5G-piensolutukiasemia. Suurissa yleisötapahtumissa tietoliikeyhteydet jumittuvat helposti kaistojen tukkeutuessa. Mobiilit 5G-tukiasemat täydentävät olemassa olevien tukiasemien kapasiteettia ja taas bitti liikkuu. Tampereella taas on alkamassa maailman mittakaavassakin yksi laajimmista ja pisimmistä automaattisen ajon testeistä – ja sielläkin on tarkoitus hyödyntää 5G-ratkaisuja.

Itse asiassa ilman 5G:tä robottiautot eivät edes teoriassa voi toteutua. Itseohjaavat autot tarvitsevat niin nopeita, viiveettömiä ja luotettavia verkkoja, että ilman 5G:tä ne olisivat tämän tästä pusikossa ja toistensa puskureissa. Samat tarpeet ovat etäkirurgialla ja esineiden internetiin perustuvalla tulevaisuuden sairaalalla, jonka kehittämiseen saatiin juuri ilahduttavaa vetoapua IBM:ltä. 5G tarkoittaa siis nopeuden lisäksi myös turvallisuutta.

Kilpajuoksu 5G-ratkaisujen markkinoille tuomisessa on samanlaista kuin aiemminkin. Olympialaiset – tällä kertaa Korea 2018, Japani 2020 ja Kiina 2022 – ovat tämänkin sukupolven ratkaisujen vaiheittaisen esille tuomisen estradeja. Amerikkalaiset ja korealaiset operaattorit lienevät kaikkein pisimmällä ensimmäisten kaupallisten kokeiluverkkojen osalta, ja ensimmäisiä osin epästandardeja ulostuloja on odotettavissa parin tulevan vuoden aikana.

Mutta vähintään yhtä hyvin osataan Suomessakin. Tekesin 5thGear-ohjelman testiverkot ja niihin liittyvät tutkimushankkeet, jotka lanseerattiin näyttävästi Barcelonassa maailman suurimmilla mobiilimessuilla, tekevät pioneerityötä uusien ratkaisujen kokeiluissa ja ovat samalla suomalaisen osaamisen näyteikkuna maailmalle. Tällä osaamisella onkin saatu houkuteltua viime vuosina useita ulkomaisia yrityksiä Suomeen.

Maailman mittakaavassa ainutlaatuinen avoin innovaatioyhteistyö ei rajoitu vain teollisiin ja akateemisiin toimijoihin. Suomessa esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeriö edistää kokeilukulttuuria tarjoamalla joustavasti uusia 5G-kokeilutaajuuksia. Syyskuun alussa Oulussa ministeri Berner haastoi eri toimijat tekemään myös aloitteita lainsäädännön muokkaamiseksi sallivammaksi uusille 5G-ratkaisuja hyödyntäville liiketoiminta-avauksille.

Palataanpa alun kysymykseen. Muuttuuko oikeasti mikään, vai onko 5G pelkkää hypeä? 5G tarjoaa osin vanhaa uudessa, paremmassa paketissa perinteisiin käyttötarkoituksiin, mutta samalla paljon uutta ja ennen näkemätöntä tulevaisuutta ja uudenlaista liiketoimintaa mahdollistamaan – toimialasta riippumatta. Digitaalisuus yhdistää, 5G mahdollistaa.

Mika Klemettinen
Kirjoittaja on Tekesin 5thGear-ohjelman päällikkö
Twitter: @MikaKlemettinen