Laura Ylä-Sulkava: Uudet työn tavat – monitoimitila haastaa post-it-laput

Tekes muuttaa 15.8.2016 Team Finland -taloon Ruoholahteen. Uudenlainen monitoimitila sekä se, että työskentelemme samoissa tiloissa Finpron ja Finnveran kanssa, tulevat haastamaan vanhoja toimintatapojamme – isoja ja pieniä.

Koska Finpro toimii jo nyt Team Finland -talossa, olemme voineet käydä siellä harjoittelemassa työskentelyä uusissa tiloissa. Pari viikkoa sitten olin Ruoholahdessa tekemässä töitä ja tapani mukaan tuotin töihini muistilistoja ja prioriteettejä post-it-lapuille. Kun hommat oli parin tunnin päästä tehty, etsin vaistomaisesti vierestä roskista post-it-lapuille. Mutta roskiksia ei ole työpisteillä, vaan kahvikoneilla ja kopiohuoneissa. Kyllä tuntui vaikealta.

Pieni juttu, mutta sain ajatuksissani kyllä haastaa itseäni tässä. Pohdin, onko vaihtoehtoja näille ihanille lapuille, jotka ainakin minun nykyisessä työtavassani ovat todella tärkeitä. Samoin ymmärsin, että en voi enää liimata niitä lappuja pöytään – kun ei enää ole omaa pöytää. Tähän ystävällinen tuleva kollega antoi neuvon, että liimaa niitä vihkoosi :) Ehkä tähän kuitenkin olisi joku sähköinen versio?

Post-it-lappuja tai ei, minun on nyt katsottava peiliin ja mietittävä omaa tapaani tehdä töitä. Aiemmassa työssäni olen tottunut avokonttoreihin, mutta monitoimitilakonsepti haastaa minua pohtimaan oman työn organisoinnin merkitystä. Kenen lähellä saan tämän homman nopeimmin hoidetuksi? Tarvitsenko keskittymistä vaativat pari tuntia vai jäänkö etätöihin kotiin koko päiväksi? Hoituvatko rutiinit, kuten laskujen käsitteleminen tai työajan kirjaus parhaiten Street Caféssa vai saisinko ne nopeammin pois päiväjärjestyksestä hiljaisella alueella? Tämä tulee ainakin itseltäni vaatimaan enemmän ennakointia ja kurinalaisuutta.

Sunnuntain 22.5. Helsingin Sanomien artikkelissa Työelämän viisi kuuminta trendiä – näitä taitoja ja asenteita vastavalmistuvat tarvitsevat listatuissa trendeissä aika moni osui naulan kantaan meidän kannaltamme:

1. Liikkuva työ ja etätyö
Kyllä – liikumme uudessa tilassa ja tilan ulkopuolella tehtävien kannalta tarkoituksenmukaisesti.

2. Pomo piilossa
Kyllä – pomo voi olla eripuolilla rakennusta (niin kuin nytkin), tehdä etätyötä jne. Artikkelissa esiin tuotu kasvava itsejohtajuuden aspekti uusissa toimitiloissa tulee näkymään ainakin suurempana omien työtehtävien ennakoinnin tarpeena. On osattava valita, missä ja kenen kanssa työ tulee parhaiten tehdyksi.

3. Valmius oppia uutta
Ehdottomasti (lempiaiheeni) – oma oppimiskyky ja sen ylläpito ja uteliaisuus uusille asioille kaikessa uudessa on ihan ehdotonta.

4. Monikulttuurisuus
Kyllä – ainakin eri organisaatiokulttuurit ja erilaiset tavat tehdä töitä tulevat näkymään ympärillämme entistä enemmän.

5. Yhdessä tekeminen
Kyllä – uusi tila ja kaikki modernit välineet tukevat yhdessä tekemistä ja oman työmme lisäarvon nousua yhdessä tekemisen kanssa.

Laura Ylä-Sulkava
Johtaja, Toiminnan tuki