Johanna Kosonen-Karvo: Konttori kulkee jatkossa repussa mukana – vai kulkeeko?

Iso muutos on ovella. Näin täytyy todeta. Elokuun puolivälissä muuttuu moni asia, joka vaikuttaa omiin työn tekemisen, mutta myös työmatkustamisen tapoihin. Kolme Team Finland -organisaatiota, Finnvera, Finpro ja Tekes muuttavat yhteisiin monitoimitiloihin Helsingin Ruoholahteen. Samana päivänä aloittaa liikennöinnin myös uusi Länsimetro, joka yhdistää Etelä-Espoon raiteilla Helsingin keskustaan ja vielä paljon pidemmälle itään. Kaupunkipyörätkin ovat vielä liikenteessä ja käytettävissä lyhyillä matkoilla Kurvista Katajanokalle tai Viiskulmasta Ruoholahteen.

Uusi konttori edellyttää myös omien työtapojen päivittämistä ja monien päivittäisten rutiinien uudelleen miettimistä. Monitilatoimisto on kyllä aiemmasta tuttu, mutta tässä tulevassa on mukana uusia mausteita, joita en ole aiemmin kokeillut. Onneksi löysin tutun, ehkä hieman yllättävänkin analogian: ajat koulun penkillä ja vielä korkeakouluopintojenkin aikana. Tein suorastaan merkittävän oivalluksen: myös silloin konttori kulki mukana ja paikka vaihtui tarpeen ja tehtävien mukaan. Välillä oltiin auditoriossa, välillä ryhmätyötiloissa, välillä ruokalassa ja välillä jossain siellä välillä. Tavarat kulkivat repussa ja välillä liikuttiin pyörällä, välillä jalkaisin ja välillä autolla. Taksiin ei tainnut olla varaa.

Olotila ja odotukset ovat samankaltaisia kuin uuteen opinahjoon suuntaavalla opiskelijalla. Vastaan on tulossa paljon uusia kasvoja ja kokonaan uusia tiloja. Yhtä aikaa tuntuu sekä vähän jännittävältä että vähän haikealta. Lisäksi elokuussa lienee syytä hankkia uusi reppu, vihko ja penaali. Toivon, että noista kahdesta jälkimmäisestä uskallan luopua viimeistään jouluun mennessä, kun tulevan digityöläisen omat rutiinit ovat myös päivittyneet digitaaliseen aikaan. Mutta erilaisia laturinjohtoja ei parane repun taskusta unohtaa.

Itselläni on isoja odotuksia myös sen suhteen, että entisen Lepakon paikalla tullaan näkemään uusia innovaatioita. Ei pelkästään puheissa ja Powerpoint-esityksissä, vaan ihan konkreettisesti. Ilmarinen on tehnyt loistavan päänavauksen aurinkoenergian puolella. Ilmarinen uutisoi toukokuun puolivälissä, että heidän pääkonttorinsa (ja samalla tulevan Team Finland -talon) katolle rakennetaan Helsingin suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala. Voimala tulee tuottamaan energiaa 750 aurinkopaneelin voimalla ja kesäkaudella tuotanto kattaa jopa neljäsosan kiinteistön omasta sähköntarpeesta. Hieno juttu!

Tämän voi heittää haasteena myös muille toimijoille, sekä isoille että pienille yrityksille. Uskallan väittää, että Ruoholahdesta tulee uudenlainen innovaatiotoiminnan hubi, jossa kohtaavat sekä isot että vähän pienemmät toimijat. Kovin pitkä matka ei ole myöskään tulevaan Startup Hub Mariaan, joka on aloittelemassa toimintaansa startup-yritysten pelikentässä. Uskon siihen, että pienet yritykset tuovat uutta notkeutta isojen innovaatiotoimintaan ja siinä samalla ne saavat ponnahduslautoja maailman markkinoille. Me Team Finland -toimijat kuljemme sitten siinä rinnalla ja tuemme yrityksiä omalla osaamisellamme, rahoituksella ja kansainvälisillä verkostoilla.

Tapaamisiin viimeistään elokuussa!

Johanna Kosonen-Karvo
Asiakkuuspäällikkö, Startup-yritykset