Hanna Vuorinen: Tutkijan työ tutuksi yhdessä yössä

Tiede kuuluu kaikille -väitteen voi helposti allekirjoittaa. Mutta miten se yleensä sitten kuuluu meille tavallisille kansalaisille?

Me kuluttajat tutustumme tieteen lopputuloksiin vasta esimerkiksi ostettuamme terveysvaikutteisia elintarvikkeita, jotka on pakattu innovatiivisesti muotoiltuihin ja helposti kierrätettäviin pakkauksiin. Kukaan ei kuitenkaan muistuta pitkästä kehitystyöstä näiden tuotteiden takana.

Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja merkitys kansalaisille on myös tutkimus- ja innovaatiorahoituksen yksi olennainen ehto. Tutkijoita (ja meiltä kaikilta) edellytetäänkin nykyisin entistä maanläheisempää viestintää omasta työstään.

Ja koska tutkimustieto ansaitsee tulla paremmin kuulluksi ja hyödynnetyksi, on Euroopan komissio viimeisen yhdentoista vuoden ajan rahoittanut European Researchers´ NIGHT -tapahtumia ympäri Euroopan.

Tutkijoiden yö -tapahtuma rantautuu tänä ja ensi vuonna myös Suomeen syyskuun viimeisenä perjantaina.

Ainutlaatuiseksi tämän tapahtumasarjan tekee se, että tapahtumat järjestetään tällä kertaa poikkeuksellisen ison porukan kesken. Tapahtumien tuottamisesta vastaa peräti kuusitoista kovanluokan asiantuntijaorganisaatiota, joista jokaisella on aito innostus tehdä tiedettä ja tutkijoiden arkea näkyväksi kaiken ikäiselle yleisölle kolmessatoista kaupungissa – ja vieläpä hauskasti.

Tutkijoiden yön teemana on muutos, mikä aiheena istuu kuin nenä päähän monestakin näkökulmasta. Tutkimus- ja innovaatiojärjestelmä on jatkuvasti pienessä liikkeessä. Korkeakoulu- ja tutkimuslaitossektoria on jo pitkään koetelleet rakenne- ja rahoitusmuutokset. Lisäksi tapahtuma tähtää asennemuutokseen; kaiken maailman dosentit näyttävät oikein mielellään, mistä heidän työarjessaan on kyse.

Kansantajuinen viestintä haastavista aihepiireistä ei vähennä asiantuntijoiden ammattiuskottavuutta.

Harjoittelua se kuitenkin vaatii. Espanjalainen kollega murehtikin, kuinka saada matemaatikko kertomaan työstään lapsille suunnatussa työpajassa. Siitä ei nimittäin perusesitelmällä selvitä. Tutkittuani meille tarjottavaa ohjelmaa, en ole huolissani tästä olenkaan, päinvastoin. Saisikohan koululaisille suunnattuihin työpajoihin osallistua myös "yli-ikäiset"?

Tutkijoiden yö on loistava tilaisuus näyttää koko Euroopalle, mitä, miten ja keiden kanssa täällä oikein tehdään töitä.

Tutkijan työ on yksi kansainvälisimmistä töistä, jonka tiedän. Asiakkaat ja tutkijatutut ovat koko ajan reissussa ympäri maailmaa. Kansainvälinen yhteistyö näkyy myös Jyväskylän yliopiston fyysikoiden tapahtumassa: luvassa on mm. videoyhteys CERNiin. Suomessa tehdään myös merkittävää yhteistyötä korkeakoulujen ja yritysten välillä, joka sietää tulla nähdyksi ja kuulluksi.

Odotan kuulevani viikon päästä perjantaina kiinnostuksen kiljahduksia, naurua ja ihmetyksen huokauksia. Viime vuonna Puola johti tapahtumavertailussa 164 000 kävijämäärällä. Eiköhän ylitetä tämäkin rima ja rikota kävijämäärät osallistumalla Tutkijoiden yöhön! Koemme varmasti myös jonkinlaisen muutoksen.

Hanna Vuorinen
Asiantuntija, EU:n t&i-ohjelmat
ja mm. H2020 Marie Skłodowska-Curie -toimien kansallinen yhteyshenkilö (NCP)
twitter: @hanna_vuorinen


Tutkijoiden yö -tapahtuma järjestetään ympäri Eurooppaa syyskuun viimeisenä perjantaina 30.9.2016. Tapahtumat rahoitetaan EU:n Horisontti 2020 -ohjelman Marie Skłodowska-Curie -toimista.

Tutkijoiden yötä ovat järjestämässä Jyväskylän yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto, Lapin yliopisto, Helsingin yliopisto, Turun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Aalto-yliopisto, Hanken Svenska handelshögskolan, Lahden ammattikorkeakoulu, Taideyliopisto, VTT, Tieteellisten seurain valtuuskunta, Tiedekeskussäätiö Heureka ja European Forest Institute.