Teija Lahti-Nuuttila: Ollaan rohkeita ja ajatellaan isosti

Cleantechistä on povattu pelastajaa korvaamaan kuihtuvia teollisuudenaloja Suomessa ja luomaan uusia liiketoimintoja ja työpaikkoja. Olemmeko menossa oikeaan suuntaan ja miten sijoitumme kansainvälisesti?

Biopolttoaineissa ja niiden tuotannossa tarvittavassa teknologiassa olemme maailman huipulla. Olemme myös pitkällä esimerkiksi etäluettavissa sähkömittareissa ja teollisuuden energia- ja ympäristötehokkaissa ratkaisuissa. Menestyksen taustalla on pitkäjänteinen tutkimus- ja kehitystyö. Esimerkiksi Nesteen polku maailman johtavaksi biodieselin valmistajaksi pohjautuu 1990-luvun alussa käynnistyneeseen tutkimustoimintaan.

Suomalaiset ovat perinteisesti hyviä raaka-aineiden jalostuksessa ja siinä tarvittavissa teknologioissa. Näissä olemme menestyneet, mutta viime vuosina cleantechin nopeimmin kasvavat alueet ovat kuitenkin olleet muualla. Jos haluamme ottaa osamme nopean kasvun cleantech-markkinoilta, meidän on siirryttävä raaka-ainelähtöisestä ajattelusta loppukäyttäjää paremmin ymmärtävään ajatteluun. Silloin olennaiseksi tulee kokonaisratkaisujen, palveluiden ja liiketoimintamallien kehitys. Digitaalisuus antaa myös uusia mahdollisuuksia nopeasti skaalautuvaan cleantech-liiketoimintaan.

Uusia liiketoimintoja syntyy vauhdilla alueilla, joissa kuluttaja saa säästöjä paremmasta energiankäytön hallinnasta, sujuvasta liikkumisesta tai vaikkapa kierrätyksestä ja tavaroiden jakamisesta. Nämä liiketoiminnot toimivat yhä useammin mobiiliteknologialla. Helppous ja kustannussäästöt yhdistettynä tietoisuuteen hyvän tekemisestä luonnolle ja ympäristölle toimivat vaikuttimina ostajien päätöksenteossa. Tätä ajattelua on ymmärrettävä, jos haluaa menestyä markkinoilla.

Energia- ja ympäristöratkaisujen tarve kasvaa kohisten kehittyvissä maissa Aasiassa, Afrikassa ja eteläisessä Amerikassa. Uusilla kasvualueilla ei usein ole valmista infrastruktuuria, vaan ratkaisuja kehitetään kokonaan uudelta pohjalta. Suomalaiset yritykset voisivat ottaa joillakin markkinoilla pääarkkitehdin roolin. Tämä voi liittyä esimerkiksi kasvavien kaupunkien jätekysymysten ratkaisuun tai energiajärjestelmän suunnitteluun. Yksittäisen teknologian sijaan viemme asiakkaan tarpeen tyydyttävän kokonaiskonseptin ja haemme toteutukseen maailmalta parhaat kumppanit. Cleantech on iso markkina, meillä pitää olla rohkeutta ajatella isosti!

Johtaja Teija Lahti-Nuuttila