Suvi Sundquist: Innolla Fiksuun kaupunkiin

Mitä Smart City sinulle merkitsee? Onko se palveluiden ja naapurustojen virtuaalinen ulottuvuus? Kaupungin kattava wifi ja mahdollisuus työskennellä vaihtelevassa urbaanissa tilassa, lempikahvisi äärellä? Nopea pääsy julkisiin palveluihin, kuten hammastarkastukseen? Onko se liikkumisen palvelu, jolla vältät auton omistuksen? Aurinkopaneeli, jolla ryhdytkin itse sähkön tuottajaksi? Puistoja, pyöräkaistoja, merenrantaa; ravintolapäivä tai kaupunkiviljelys? Miltä elämä näyttää, kuulostaa, tuoksuu ja tuntuu fiksussa kaupungissa?

Olen aloittanut Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelman päällikkönä Virpi Mikkosen siirryttyä strategiseksi ohjelmapäälliköksi. Reilun viikon perehtymisellä olenkin jo oppinut, että vaikka kyseessä on maailmanlaajuinen trendi, jokainen kaupunki tekee oman tulkintansa siitä, miten olla smart. Ohjelmassa on työskennelty suomalaisten kaupunkien kanssa uusien kaupunkiympäristön ratkaisujen kehittämiseksi. Seuraavaksi olisikin tarkoitus yhdessä yritysten kanssa hahmottaa, miten nämä innovaatiot kääntyvät kansainväliseksi liiketoiminnaksi.

Frost&Sullivan arvioi maailmanlaajuisen smart city -markkinan arvoksi 1400 miljardia euroa. Mutta mistä löytyy suomalaisen smart city -liiketoiminnan kansainvälisesti kilpailukykyisin kärki? Ja miten Fiksu kaupunki -ohjelma voisi tukea erityisesti yritysten kansainvälistymistä? Tästä aloitamme yritysten kanssa yhdessä syksyllä.

Euroopan suhteen avaamme heti lomien jälkeen Horizon2020-puiteohjelman mahdollisuuksilla. ICT-haussa on mahdollisuus koota eurooppalainen dream team toteuttamaan unelmiesi innovaatiohanketta.

Lokakuussa Shanghaissa vietetään Nordic Design and Innovation -viikkoa. Mitä kaupunkiratkaisuja sinä haluaisit esitellä kiinalaisille? Tiesitkö, että Suomella ja Kiinalla on jo käynnissä ICT-innovaatioyhteistyötä ja että suomalaiskaupungeilla on jo ystävyyskaupunkeja Kiinassa? Näitä yhteistyömahdollisuuksia ajattelimme käydä läpi alkusyksystä.

Marraskuussa on tietenkin Slush, Pohjois-Euroopan suurin kasvuyritysten ja sijoittajien kohtaaminen. Oletan, että teistä moni on siellä. Haluaisitteko valmistautua yhdessä? Kaipaatko vinkkejä, miten sijoittajien kanssa lähteä liikkeelle tai harjoitusta pitchaukseen? Samoin marraskuussa osallistumme suomalaiskaupunkien kanssa Barcelonassa pidettävään Smart City Expoon. Etsimme mukaan 15 yritystä, joilla on innovatiivinen uusi tuote esiteltäväksi maailmalle. Jos yrityksesi on kiinnostunut osallistumaan Suomen paviljonkiin, ota yhteyttä!


Kirjoittaja on Tekesin Fiksu kaupunki -ohjelman uusi päällikkö Suvi Sundquist, kaupungissa asuva DI, joka kuskaa lapsiaan yhteiskäyttöautolla ja omistaa liikaa älylaitteita. Löydät Suvin Twitterissä @SuviSundquist