Kari Herlevi: Missä mennään vihreä talous? 28.1. Tavastialla se nähdään!

Piilaakso kesäkuussa 2007: Stanfordin kupeessa sijainneen Apple-kaupan edessä ihmiset jonottivat tuolloin juuri lanseerattua ensimmäisen sukupolven iPhonea. Samoihin aikoihin maineikkaan pääomasijoitusyhtiön Kleiner Perkinsin partner John Doerr kertoi, että 2000-luvun suurin mahdollisuus on ”going green”. Vihreät teknologiat näkyivät ja kuuluivat myös paikallisilla teillä. Teslan perustaja ja silloinen teknologiajohtaja Martin Eberhard päräytti Tesla Roadsterinsa sijoittajia vilisevän Sand Hill Roadin lähellä olleen aamukahvipaikan parkkikselle. Cleantech oli kuuminta hottia Kalifornian auringon alla. Samaan aikaan Facebook, Linkedin,Twitter jne nousivat vahvoiksi sosiaalisen median yrityksiksi.

Kahdeksan vuotta myöhemmin tiedetään se, että sosiaalinen media on onnistunut merkittävästi muuttamaan meidän jokapäiväistä elämäämme. Mutta vihreät teknologiat ja vihreät kuluttajatuotteet eivät ole samalla tavalla vielä valloittaneet maailmaa. Aurinkopaneelit, ledit, sähköautot eivät ole valtavirtaa. Puhdas ilma, vesi ja jätteettömyys eivät kuitenkaan synny yhdessä yössä. Kiertotalouden eteen on vielä tehtävä töitä.

Tänä aikana Tesla on noussut autoteollisuuden merkittäväksi toimijaksi ja edelläkävijäkuluttajien suosikiksi, Airbnb resurssitehokkaan jakamistalouden lippulaivaksi ja toisaalta aurinko- ja tuulivoimaan sijoitettiin viime vuonna erittäin voimakkaasti. Yhdysvalloista lähtevät edelleen kaikkein valovoimaisimmat menestystarinat.

Missä Suomessa sitten mennään? Miten suomalaiset yritykset pärjäävät näillä markkinoilla? Minkälaisia teollisen cleantechin yrityksiä meillä on? Miten saataisiin Suomesta sellaisia kuluttajacleantechin yrityksiä, joiden tuotteita himoitaan ja jonotetaan?

Tekesin Green Growth -ohjelmalla on ennätysvilkas rahoitusvuosi takana. Vuonna 2014 erityisesti pilotit ja demonstraatiot olivat fokuksessa. Green Growth Day 28.1 tarjoilee tuhdin kattauksen vihreän kasvun edellekävijöitä yrityksistä tutkimuslaitoksiin. Katso tilaisuuden ohjelma: Green Growth Day 28.1.2015

Tavastialla nähdään!

 

Kari Herlevi
Green Growth -ohjelman päällikkö

Osallistu keskusteluun Twitterissä: #ggday15