Mika Sievi-Korte: Mistä saadaan eväitä kasvuun?

Kukaan tuskin kyseenalaistaa sitä tosiasiaa, että menestyäkseen Suomi tarvitsee lisää kasvuhaluisia ja -kykyisiä vientiyrityksiä. Mikä sitten tökkii ja miksi tästä faktasta ja juhlapuheista huolimatta vientiyritysten määrä ei ole räjähtänyt käsiin? Miksi Suomi tuo enemmän kuin vie? Miksi suomalaisyritysten etabloituminen esimerkiksi Kiinaan ei ole räjäyttänyt yritysten liikevaihtoa pilviin?

Jos allekirjoittanut tietäisi tähän yksiselitteisen ja oikean vastauksen, niin veronmaksajat kiittäisivät. Asian ympärille on perustettu lukuisia toimikuntia, joissa minua viisaammat talousasiantuntijat ovat antaneet suosituksia viennin edistämiseksi ja kasvattamiseksi. Alalla pyörii myös lukuisia kokeneita kasvu- ja kansainvälistymiskonsultteja, samoin valtiovalta on tukenut monin eri tavoin kasvavien ja kansainvälistyvien yritysten vientiponnisteluja. Jokapäiväisiä YT-uutisia kuunnellessa väkisinkin hiipii mieleen, että onko Suomessa kohta enää yrityksiä, joilla olisi resursseja ylipäätään edes viedä tuotteitaan ulkomaille.

Toki Suomen tilanne riippuu voimakkaasti myös ympäröivästä maailmasta. Emme ole täällä yksin. Tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan lähes joka kolmas pk-yritys arvio suhdanteiden heikkenevän kuluvan vuoden aikana ja vain viidennes uskoo niiden paranevan. Myöskin odotukset investointien lähiajan kehityksestä ovat romahtaneet alemmaksi kuin koskaan pk-barometrin historiassa. Barometrin mukaan valoa ei siis juurikaan ole näkyvissä tunnelin päässä. Vai onko sittenkin?

Onneksi samaisen barometrin mukaan lähes puolet yrityksistä ilmoittaa olevansa kasvuhaluisia. Ja juuri kansainvälistyminen on keskeinen kasvun väylä. Mistä sitten eväät kasvulle ja kansainvälistymiselle? Rahoitusta tarvitaan, se on selvä. Osaavaa työvoimaa tarvitaan myös. Eikä osaavasta, asiakkaan keskiöön nostavasta ja riittävät resurssit omaavasta viranomaisestakaan olisi haittaa.

ELY-keskusten resurssit Tekesin rahoituksen, energiatukien, kansainvälistymisasioiden ja alkavien yritysten ns. tuoteväylätoiminnan osalta yhdistettiin vuoden 2015 alussa yhdeksi Kasvu ja innovaatiot -yksiköksi. ELY-keskusten asiakkaille eli yrityksille tämä tulee näkymään yhä asiantuntevampana palveluna riippumatta siitä, missä yritys tai ELY-keskuksen paras asiantuntemus yrityksen kannalta sijaitsee. Toimintaa tullaan jatkossa tekemään yhä enemmän Team Finland-hengessä yhdessä ELY-keskusten, Tekesin, Finnveran ja Finpron voimin. Tavoitteena on saada suomalaisyritysten vienti tuplaantumaan vuoteen 2020 mennessä ja tämä on kaikkien toimijoiden yhteinen tahtotila.

Yrittäjä, mikäli yrityksesi haluaa kasvaa ja kansainvälistyä, ota rohkeasti yhteyttä!


Mika Sievi-Korte
Kasvu ja innovaatiot -yksikön päällikkö