Jussi Kajala: Miljoonan lasikatosta läpi

Olemme Suomessa onnistuneet 2000-luvulla käynnistämään startup-aikakauden. Yrittäjyyskulttuuri on parantunut huimasti ja moni kokeilee siipiään yrittäjänä. Mutta kasvavatko kylvävämme siemenet suuriksi puiksi? Yrityskenttämme merkittävin ongelma on keskikokoisten eli ns. Mittelstand-yrityksien puute. Saksassa juuri tämä joukko vähentää talouden riippuvuutta yksittäisistä teollisuudenaloista tai suurista yrityksistä. Nokiankaan ongelmat eivät olisi heijastuneet Suomeen niin kovaa, mikäli kaikki pelimerkkimme eivät olisi olleet samassa kasassa.

Miettiessämme politiikkatoimia Suomen talouden parantamiseksi meidän tulee seuraavaksi kääntää katseemme lupaavimpien startupien kasvattamiseksi suurten joukkoon. Meidän pitää luoda Suomen Mittelstand.

Mitä innovaatio- ja elinkeinopolitiikan avulla sitten voi tehdä? Ensiksi on tärkeää ymmärtää missä kohdin yrityksen kasvupolkua tulee stoppi. Jos katsomme vuosina 2007–2009 kasvuyrityksiksi määriteltyjä yrityksiä ja tutkimme niiden kasvuaan vuoteen 2013 asti, paljastuu, että Suomessa yrityksillä on erityisen hankalaa kasvaa yhden miljoonan ja viiden miljoonan liikevaihtorajojen yli.


Kasvajien osuus tarkoittaa prosenttiosuutta yrityksistä, jotka pystyvät vähintään 25 % liikevaihdon kasvuun neljän vuoden ajanjaksolla 2009-2013. Suomi kasvuyritykset - yritysjoukkoon kuuluvat 2007–2009 kasvuyritykseksi luokitellut eli Kauppalehden kasvajat - listalle päässeet yritykset. Tekesin asiakkaat yritysjoukkoon kuuluvat 2007–2009 Tekesin rahoitusta saaneet yritykset.

Tilastojen valossa kasvajien osuus kaksinkertaistuu, kun yritys pääsee miljoonakerhoon tai kun se läpäisee viiden miljoonan lasikaton. Kasvuhaluisesti innovaatiotoimintaa tekevillä, Tekesin rahoittamilla yrityksillä, näitä kasvurajoja ei ole. Innovaatiotoiminta rikkoo kasvun lasikatot.

Jussi Kajala
Vaikuttavuusarvioinnin asiantuntija