Eero Lukin: Suurtapahtuman voi hyödyntää näinkin – yleisurheilukisojen myötä syntyy 80 km Pan Am Path

Kesällä 2015 7500 urheilijaa osallistuu Pan Am Sports -yleisurheilukisoihin, jotka pidetään Torontossa. Kyseessä on yksi maailman suurimmista yleisurheilutapahtumista, esimerkiksi yleisurheilun EM-kisoihin 2014 verrattuna kisoissa on yli viisinkertainen määrä urheilijoita.

Kisojen vuoksi kaupungissa on tekeillä 95 miljoonan dollarin investoinnit. Kaupunki rahoittaa myös muita kuin suoraan Pan Am Sports -kisoihin liittyviä projekteja. Yksi tällainen on pyöräilyyn, kävelyyn ja retkeilyyn tarkoitettu 80 kilometrin mittainen Pan Am Path. Aalto-yliopiston yhdyskuntasuunnittelun kurssi kävi tutustumassa sen suunnitteluun ja markkinointiin Toronton ekskursiollaan.

Nuolet kartalla osoittavat reitin varren tapahtumia 2015 (panampath.org)

Pan Am Pathin takana on voittoa tavoittelematon Friends of the Pan Am Path -organisaatio. Idea reitistä syntyi kaupunkikehittäjien ja taiteilijoiden toimesta yhteistyössä Toronton kaupungin kanssa.

Reitti yhdistää 11 aluetta Torontossa, mukana on kaksi joenranta-aluetta. Kyseessä ei ole täysin uusi reitti, vaan olemassa olevien väylien parantaminen ja yhdistäminen muutamien kilometrien uusilla pätkillä. Koko reitti on valmis vuonna 2017, mutta sen markkinointi ja reittiin liittyvät tapahtumat alkavat jo tänä vuonna.

Toronton monikulttuurinen luonne tuodaan vahvasti esiin reitillä. Yli 60 taidealan toimijaa on mukana reitillä. Tänä vuonna Pan Am Pathin varrella järjestetään joka viikko eri alueiden luontoa, taidetta ja kulttuuria esitteleviä tapahtumia toukokuusta elokuuhun saakka.

Reitti kulkee myös muutamien pienituloisempien asukkaiden asuinalueiden kautta. Tavoite on saada myös nämä kaupunkilaiset liikkumaan ja nauttimaan taiteesta sekä integroida heidät tiiviimmin osaksi muuta kaupunkia.

Reitin myötä Torontoon jää siis pysyvä jälki, ”legacy”, kisoista. Suomessa en ole havainnut vastaavaa suurtapahtumien hyödyntämistä. Jäikö esimerkiksi Helsingin yleisurheilun EM-kisoista muuta pysyvää kuin mielikuva sateisesta kaupungista?

Eero Lukin
Kirjoittaja vastaa Tekesissä älykkään elinympäristön alueen viestinnästä.

Toronton monikulttuurisuus näkyy vahvasti reitillä. Kuvassa reittiä markkinoiva kortti.

 

Eero Lukin