Eero Lukin: Evergreen Brick Works Torontossa osaa kertoa alueensa tarinan

Evergreen Brick Works edistää kestävää kehitystä ja luontoarvoja Torontossa. Toiminnan keskus on Leed-sertifioitu rakennus vanhan tiilitehtaan alueella. Aalto-yliopiston yhdyskuntasuunnittelun kurssi vieraili paikalla toukokuun alussa.

Tiilien tekeminen aloitettiin 1889 ja se jatkui aina vuoteen 1984 saakka. Parhaimmillaan alueelta lähti 43 miljoonaa tiiltä vuodessa. Nyt alue on maisemoitu, sinne on istutettu puita ja kasveja sekä tehty kolmen lammen vesialue.

Valokuva muistuttaa alueen historiasta

Evergreenin toiminta on muun muassa koulutusta ja kestävän kehityksen edistämistä. Evergreen tarjoaa esimerkiksi taimet ja siemenet kouluille ja päiväkodeille, jotta niiden ympäristö saadaan vihreämmäksi ja samalla lapsille tulee tilaisuus ymmärtää luontoa.

Tehtaan alueella järjestetään myös ruokamarkkinat kestävin tavoin tehdylle ruualle, parhaimmillaan paikalla on jopa 100 myyjää. Alueella on kaksi pyöräliikettä, ja vierailijoita kannustetaan tulemaan paikalle ilmaisella julkisen liikenteen bussilla tai pyöräillen.

Veistoksessa virtaa vesi, ja se kuvaa Toronton joki- ja viheralueita

Evergreen on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka rahoitus tulee useista eri lähteistä. Oppaat mainitsivat useaan otteeseen yrityssponsorit, joita ovat muun muassa Toyota ja Wallmart. Rahoitusta tulee myös osavaltiolta, säätiöiltä ja yksityisiltä tahoilta.

Suomalaisin silmin alue ja rakennukset tekivät hieman ristiriitaisen vaikutuksen. Suomalaiset arvostavat alkuperäisiä luontokohteita, tämä oli kokonaan keinotekoisesti tehty. Leed-sertifikaatista huolimatta rakennuksissa oli kummallisia yksityiskohtia, esimerkiksi muovilankut terassilla ja vain kaksinkertaiset ikkunalasit. Rakennuksen päätyjen avattavia ikkunoita hehkutettiin innovaationa julkisen rakennuksen ilmanvaihdossa kesäaikaan!

Käynnin opetus olikin tarinankerronnan taito. Vierailija suorastaan herkistyi, kun opas maalaili kuvaa alueesta, jonka tiilillä Toronto rakennettiin. Ja kuinka sieltä nykyään lähtee tiilien sijaan sanoma luontoarvoista ja kestävästä kehityksestä koko Ontarion alueelle.

Meillä Suomessa on paljon alueita, tuotteita ja palveluja joista syntyisi vastaavia ja parempiakin tarinoita. Osaammeko kertoa niistä?

Eero Lukin
Kirjoittaja vastaa Tekesissä älykkään elinympäristön alueen viestinnästä.

Evergreen Brick Works on vihreä keidas miljoonakaupungissa

Eero Lukin