Suvi Sundquist: Osta tulevaisuuden koulu

Tämä on luokkahuoneen loppu. Seinät siirtyvät. Välillä ne avataan ja ollaan yhdessä, välillä järjestäydytään pientiloihin henkilökohtaisen oppimistyylin mukaan. Kalusteetkin siirtyvät. Akustiikka tukee oppilaiden yhteistyötä. Opettaja pukee päälle mikrofonin. Valaistus tuo keinoluonnonvalon ilman heijastumia tabletin näytöllä. On iloisia värejä, kosketusnäyttöjä, 3D-printteriä, selfie-seinää, säkkituoleja ja taidetta. Mitä ihmettä, voiko koulu näyttää tältä?

Työelämä on muuttunut muuallakin yhteiskunnassa ja oivaltavia esimerkkejä löytyy myös opetussektorista. Ideoita muutokseen voi saada mm. Oulun Ritaharjun koulusta, Oulun normaalikoulusta, Espoonlahden koulusta ja Piikkiön yhtenäiskoulusta.

Kuka näitä myy?

Maailman johtavan koulutusmaan modernit koulut luonnollisesti kiinnostavat maailmalla. Meillä on erinomaiset lähtökohdat kilpailukykyiseen tuotteeseen: pedagoginen osaaminen, teknologia-, design- ja peliosaaminen sekä pohjoismainen elämäntyyli, jossa lapsella on muutakin elämää kuin koulu. Paitsi itsellemme, moderni suomalainen koulu on houkuttava myös muille maille. Mistä ulkomainen ostaja löytää haluamansa kokonaisuuden? Ja pystyykö Suomi toimittamaan riittävässä mittakaavassa?

Ja miten näitä ostetaan?

Vaikka lopputulos on hieno, herää suomalaista asiakasta kuunnellessa myös huoli. ”Yksikään kalustetoimitus ei tullut ajoissa.” kertoo rehtori, koulun toimitusjohtaja. Toimituksissa oli räikeitä virheitä. Tarjoukset ovat epärealistisia. Kunnan IT-tuki ei tue uudistuksia. Budjetin sisällä ei ole liikkumavaraa valita pois perinteisestä.  

Edelläkävijä saa venyttää sääntöjä; neuvotella ja sovitella; tinkiä ja reklamoida; kannustaa, innostaa, vaatia, ratkoa ja päälle vielä osata kohdata ihmiset, joka päivä, niin erilaisina kuin he ovat. Innovaatioiden maailmassa tällaisia ihmisiä kutsutaan termillä champion. Champion on henkilö, jolla on periksi antamaton intohimo visionsa toteutukseen. Hän ei hyväksy kieltävää vastausta vaan keksii luovasti ratkaisut sen ympäri. Ilman championia hyväkään uusi idea ei menesty.

Yritysmaailmassa muutokseen sopeutuminen on elinehto ja edelläkävijyys kilpailutekijä. Voisimmeko helpottaa edelläkävijöiden elämää opetussektorissa? Tunnistetaan nämä championit ja annetaan heille resurssit uudistaa suomalaista koulua. Kevennetään ja uudistetaan sääntöjä ja toimintatapoja julkisen sektorin puolella. Ja kun myyjänä menet pitämään tuote-esittelyn, osaatko kuvata, miten ratkaisusi helpottaa asiakkaan arkea? Voisitko yhdessä muiden yritysten kanssa tarjota asiakkaalle jotain vieläkin parempaa?

Moderni koulu vaatii uudenlaisia toimintatapoja niin ostajan kuin myyjänkin puolelta. Vain käsittelemällä asiaa yhdessä löydämme ratkaisut moderniin suomalaiseen kouluun. Tulevaisuuden kestävä koulu on Suomelle myös miljardien arvoinen vientimahdollisuus.

Kirjoittaja Suvi Sundquist on Tekesin Oppimisratkaisut-ohjelman päällikkö.

suvi.sundquist (at) tekes.fi

Tekes edistää uusien kaupallisten oppimisratkaisujen kehittämistä sekä innovatiivisten julkisten hankintojen kehittämistä.