Reijo Kangas: Rohkeutta, riskinottoa ja rahoitusta, jep, ja nopeutta

Näistä kahta ensimmäistä tarvitsee koko Suomi, ja niiden lisäksi maamme talouden selkäranka, pk-yritykset, tarvitsevat rahoitusta. Nopeasti. Nyt on oikea aika kaivaa kaappiin jääneet tuotekehitysideat esiin ja laittaa niihin vauhtia. Tuoreet kokemukset osoittavat kuitenkin kasvun ja varsinkin riskinoton halukkuuden olevan liian vaatimatonta. Miksi näin?

Väitän, että me julkiset rahoittajat ja kasvun kiihdyttäjät voimme auttaa suomalaisia pk-yrityksiä paljon aikaisempaa paremmin. Hiljattain julkistettu Team Finlandin palvelukuvaus kokoaa ennen näkemättömän hyvin yhteen kotimaisten yritysten kasvua ja kansainvälistymistä edistävät palvelut. Se kirjo on ollut turhan monimutkainen, myönnän, mutta nyt mennään reippaasti eteenpäin. Lisäksi palvelukuvaus toimii kaikille meille julkisille toimijoille erinomaisena kokonaiskuvana palveluistamme. Hiottavaa vielä löytyy, mutta Suomen joukkue teroittaa kynsiään.

Digitaalisuus on yksi maailmaa väistämättä muokkaavista tekijöistä. Muutos on käsillä juuri nyt, eikä Suomi saa kerta kaikkiaan jäädä kelkasta. Tekes avasi viime viikolla haun digitaalista liiketoimintaa kehittäville projekteille. Siinä haetaan projekteja laidasta laitaan: kovasta teknologiasta uusiin digitaalisiin sovelluksiin perinteisillä toimialoilla. Olemme myös valmistelemassa teollisen internetin, vai sanoisinko business internetin ohjelmaa. Ei jäädä kuitenkaan odottamaan sitä, vaan haastan kaikki pk-yritykset toimialasta riippumatta digitalisoimaan liiketoimintaansa ja hakemaan kasvua ja kansainvälisiä markkinoita tässä ja nyt.

Nopea kokeilu kannattaa. Tekesin demo- ja pilotointirahoitus on oikea väline nopeuttaa tuotteistamista ja kaupallistamista ja saada palautetta tuotteen toimivuudesta suoraan asiakkailta. Tehkää vaikka perusteelliset käyttäjä- ja käyttötestit tuotteelle tai testatkaa uusien materiaalin toimivuutta sen kanssa. Ja selvittäkää uusia markkinoita Team Finland Explorer -rahoituksella.

Iskekää kiinni – rohkeutta, riskinottoa ja rahoitusta nopeasti!


DI, MBA Reijo Kangas aloitti Tekesin pk-yrityksille suunnatuista rahoituksesta ja palveluista vastaavana johtajana syyskuun alussa.