Piia Moilanen: Kylmyys on hyvä brändi

Suomalaiset ovat aika ilmastohuoletonta kansaa. Asenteista on arvattavissa, että ilmastonmuutos herättää monessa meistä toiveen pidemmästä mökkikaudesta ja pienemmästä energialaskusta.

Olen hieman häpeissäni tästä suomalaisten optimistisuudesta. Leukaa pitäisi painaa rintaan, sillä ilmastonmuutoksen vaikutukset maailmantalouteen ja turvallisuuteen tuntuvat täälläkin. Samalla kun kinokset pihamaalla sulavat, maailman vesiongelmat pahenevat, tartuntataudit leviävät ja tuholaiset matkaavat pohjoisemmaksi.

Minä toivon kattavaa ilmastosopua. Jaan tutkijoiden huolen siitä, että ilmastonmuutoksen riskit ovat hyötyjä suurempia.

Osin väistämättömään muutokseen sopeutuminen edellyttää isoja investointeja. Investoinnit voivat synnyttää uusia yrityksiä, innovaatioita ja liiketoimintaa, jolla on kansainväliset markkinat. Liiketoimintamahdollisuudet hahmottuvat kun kunnat tunnistavat riskinsä, laativat sopeutumisstrategiansa ja määrittelevät hankintatarpeensa.

Samalla kun Suomessa on varauduttava tulviin ja rankkasateisiin, pohjoisen alueen merijään määrä vähenee ja avomeren aika pitenee. Tämä tekee pohjoisten luonnonvarojen ja logistiikan hyödyntämisen kannattavammaksi.

Arktisia luonnonvaroja kartoitetaan vauhdilla. Pohjoisilla vesillä kulkee ennätysmäärä rahtialuksia. Tutkimus- ja tuotantotoiminta vaatii isoja investointeja. Niitä tukemaan tarvitaan pohjoista raideliikennettä, teitä ja satamia, jäänmurtajia ja nostureita. Laivojen on saatava täsmällistä tietoa ympäristöstä, tuulesta ja jäästä. Pohjoiseen rekrytoidaan työntekijöitä. Työntekijälle hankitaan työvälineet ja -asut. Tehdään aamiainen, lounas ja päivällinen. Arktisen työn tekijä on arvokas ja hänen hyvinvoinnistaan on pidettävä huolta.

Arktiset markkinat ovat meitä lähellä. Tiedämme, että osaamme tehdä ratkaisuja jotka toimivat haastavissa olosuhteissa. Kylmä ja luminen mielikuva Suomesta tukee liiketoimintaa.

Tekesin Arktiset meret -ohjelman fokuksessa on ilmastonmuutoksen synnyttämät liiketoimintamahdollisuudet. Etsimme yrityksiä joiden kiinnostuksen kohteena ovat arktisilla merillä operoivien asiakkaiden monipuoliset tarpeet. Rohkaisemme kehittämään asiakkaiden tarpeisiin älykkäitä, kestäviä ja ekotehokkaita ratkaisuja. Osaamisia yhdistämällä ja verkottumalla arktinen osaamisemme saa vetovoimaa.

Tutustu ohjelman sisältöön ja hakuihin

Piia Moilanen
Kirjoittaja on Arktiset meret -ohjelman päällikkö