Pekka Soini: Nyt tarvitaan kaikki voimat taloutta uudistamaan

Tämä viikko toi hyviä uutisia suomalaisille yrityksille ja yhteiskunnalle. Elokuun aikana esillä olleet lisäleikkaukset Tekesin rahoitusvaltuuksiin peruttiin.

Tekes halusi mukaan keskusteluun myös asiakkaidemme äänet. Siksi keräsimme yritysjohtajien nimiä, jotka halusivat ilmaista kantansa Tekesin rahoituksen merkityksen puolesta.

Reilussa vuorokaudessa saimme pontemme taakse noin 70 yritysjohtajaa, jotka edustavat yrityksiä nopeasti kasvavista startupeista suurimpiin pörssiyhtiöihin. Haluan kiittää kaikkia yritysjohtajia arvokkaasta tuesta. On hienoa tietää, että asiakkaamme jakavat näkemyksen Tekesin merkityksestä yhteiskuntaa ja taloutta uudistavana voimana.

Toteutuessaan rahoitusvaltuuksiemme 30 miljoonan euron lisäleikkaus olisi leikannut suoraan suomalaisia innovaatiota, joita Tekesin rahoitus tutkimusten mukaan synnyttää.

Suomi tarvitsee juuri nyt lisää vientituloja. Siksi on hyvä huomata, että Tekesin asiakkaana olleiden pk-yritysten vienti on kasvanut vuosittain 20 prosenttia.

Kasvuyritykset ovat isossa roolissa, kun taloutta uudistetaan. Tekesin rahoitus on auttanut kasvuyrityksiä maailmalle ja auttanut yrityksiä saamaan jatkorahoitusta.

Tekesin rahoituksen merkityksen tunnusti paljon Suomeen sijoittaneen London Venture Partnersin Paul Heydon TechCrunch-verkkolehdessä. Heydonin mukaan suomalainen yritystukijärjestelmä on paras, minkä hän tietää.

Suuren yhtiön uudistuminen on iso veturi, joka vetää perässään paljon pienempiä yrityksiä uusille markkinoille. Tekesin rahoitus suurille yrityksille pistää liikkeelle projekteja, jotka muuten jäisivät toteutumatta.

Julkinen rahoitus yrityksille on taloutta kiihdyttävä ajuri lähes kaikkialla maailmassa. Usein unohtuu, että esimerkiksi Yhdysvalloissa julkinen rahoitus yritysten tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan bruttokansantuotteeseen suhteutettuna on moninkertainen Suomeen verrattuna. Kun tiedon ja osaamisen merkitys talouskasvussa kiihtyy entisestään, Suomen on varmistettava, että ruokimme talouden innovatiivisuutta tarvittavalla rahoituksella.

Tekesissä ymmärrämme roolimme ja vastuumme yhteiskuntaa uudistavana voimana. Teemme entistä kovemmin työtä, jotta jokainen yritykseen, tutkimukseen ja organisaatioon myöntämämme euro tuottaa entistäkin enemmän liikevaihtoa, työpaikkoja, osaamista ja hyvinvointia kaikille meille suomalaisille. Kansainvälisessä kilpailussa menestyminen vaatii jatkuvaa uudistumista ja riskinottoa.

Pekka Soini
pääjohtaja

Lisää faktaa Tekesin rahoituksen tuloksista ja vaikutuksista (pdf)