Martti Äijälä: Yhyres maailimalle

Lähäretähän yhyres maailimalle ja komiasti, sanottaisiin kotipitäjässäni Etelä-Pohjanmaalla. Näinkin voi Team Finlandin toiminnan tiivistää.

Laajeneva Team Finland tarjoaa konkreettista hyötyä kansainvälistyville yrityksille. Team Finland on koonnut julkiset kansainvälispalvelut yhteen ja samalla helpommin hyödynnettäväksi kokonaisuudeksi. Toimijoiden yhteistyötä ollaan myös lisäämässä niin, että eri palvelut muodostavat ehyen ketjun.

Tekesin rooli kokonaisuudessa on tarjota rahoitusta ja sparrausta uusien tuotteiden ja palveluiden ja niihin liittyvien liiketoimintakonseptien kehittämiseen. Kannustamme yrityksiä lähtemään uusille markkinoille ja autamme niitä menestymään tarjoamalla tietoa ja osallistumalla riskinjakoon.

Team Finland Future Watch -palvelussa Tekes tarjoaa näkymiä liiketoiminnan kehittämiseen. Tekesin ohjelmat tarjoavat yrityksille rahoituksen lisäksi yhteisyöverkostoja ja kokeilualustoja.

Tietyssä vaiheessa oleville yrityksille on tarjolla eri toimijoiden palveluista räätälöityjä kokonaisuuksia, kuten Kasvuväylä, joka on tarkoitettu kasvuyritysten kansainvälistymisen tueksi ja Team Finland LetsGrow, joka on Finnveran, Finpron ja Tekesin yhteinen rahoitusohjelma kasvuyritysten kansainväliseen kasvuun. Näissä keskeiset Team Finland -toimijat Finpro, Finnvera, Tekes ja usein myös ELY-keskukset kumppaneineen ovat yhdistäneet palveluitaan.

Palvelut kehittyvät koko ajan toisiaan paremmin täydentävään suuntaan. Keskeisin jo toteutettu muutos koskee Finpron toimintaa. Maksullinen konsultointi eriytettiin liiketoiminnaksi ja uudistunut Finpro vastaa maksuttomasta kansainvälistymisneuvonnasta.

Finpron kansainvälistymispalvelujen muutostilanteessa Tekes avasi täksi vuodeksi Team Finland Explorer -rahoituksen, jolla yritys voi ostaa asiantuntijaselvityksiä uusille markkinoille menoa varten. Ensi vuoden alusta vastaavaa tukea voi hakea ELY-keskuksista.

Toimijoiden tiivistyvä yhteistyö palvelee yrityksiä myös yhteisesiintymisinä eri tapahtumissa, kuten Alihankintamessuilla Tampereella ja vaikkapa Health 2.0 -tapahtumissa Yhdysvalloissa.

Team Finland kokoaa julkiset kansainvälistymispalvelut kokonaisuudeksi, jotta yritysten on helpompi hahmottaa ja hyödyntää palveluja. Toimijoiden yhteiset ja täydennetyt tarjoamat ja toimintamallit tekevät puolestaan palvelusta aiempaa ehyemmän palveluketjun.

Martti Äijälä
Tekes

Team Finland -palvelut kansainvälistyville yrityksille

Anne Palkamo