Marjo Ilmari: Matkalla miljardikerhoon

Teknologiayritysten kasvua arvioiva Deloitte Technology Fast 500 -ohjelma on jälleen julkaissut nopeimmin kasvavat nuoret teknologiayritykset Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella. Tänä vuonna Suomi sijoittui listalle yltäneiden yritysten määrässä seitsemänneksi, kun kärjessä olivat Ranska, Iso-Britannia ja Ruotsi.

Kaikkiaan 500 nopeimmin kasvaneen yrityksen joukossa on 24 yritystä Suomesta. Luku on hieman pienempi viime vuoteen verrattuna, jolloin listalle pääsi 27 suomalaista kasvajaa. Tänä vuonna kärjessä ovat sportti- ja kulttuuripasseista tunnettu ePassi Payments (sijalla 16) ja ohjelmistoyritys Tuxera (19). Viime vuonna korkeimmille sijoille Suomesta nousivat älylukkoyritys iLoq (14) ja interaktiivisia näyttöjä kehittävä Multitouch (31).

Deloitte Fast 500 käyttää mittarina liikevaihdon kasvua viiden vuoden ajanjaksolla. Listaa johtavien yritysten kasvuvauhti on huikea. Esimerkiksi voittaja, ranskalainen online-lippuja välittävä Weetzevent kasvoi viidessä vuodessa yli 43 000 prosenttia. Keskimäärin Deloitten listaamat yritykset kasvoivat 1700 prosenttia.

Vaikka Suomessa kasvuvauhti ei yllä viisinumeroisiin lukuihin, voimme olla ylpeitä startup-yritystemme nopeasta kehityksestä. Yhä useampi kansainvälinen sijoittaja katsoo lupaavia sijoituskohteita etsiessään maahamme. Suomen pääomasijoitus ry:n tilaston mukaan kuluva vuosi on ollut yksi pääomasijoitustoimialan historian vilkkaimmista. Alkuvuoden aikana tehtiin 223 kasvusijoitusta suomalaisiin yrityksiin ja aikaisen vaiheen yrityksiin venture capital -sijoituksia 176 kappaletta.

Startup-yrityksissämme on voimakas tekemisen meininki. Tästä joukosta nousee varmasti yhä nopeammin kasvavia yrityksiä, jotka yltävät korkeammalle kasvuyrityslistauksissa. Visiomme viiden vuoden päähän voisi olla, että olemme kirineet muiden Euroopan maiden ohi ja Suomi on kiistattomasti johtava kasvuyrityskeskittymä Euroopassa.

Deloitten listalla menestymisen lisäksi, voisimme ottaa tavoitteeksi päästä Atomico-pääomasijoitusyhtiön rankingin kärkipaikoille. Niklas Zennströmin perustama Atomico seuraa vuoden 2003 jälkeen miljardin dollarin arvostustason saavuttaneita ohjelmistoyrityksiä. Suomesta joukkoon on noussut pelialan tähtiyritys Supercell, Tanskasta Zendesk ja Ruotsista jopa viisi yritystä Spotify, Klarna, Mojang, King ja Skype.

Minä uskon, että voimme olla kärjessä viiden vuoden päästä. Entä sinä? Rakennetaan yhdessä Suomesta johtava kasvuyritysten maa.

Marjo Ilmari
Kirjoittaja on palvelujohtaja Tekesin nuoret yritykset -vastuualueella.

Lue lisää

Eeva Landowski