Kari Komulainen: Intoa riittää, digitaalisen liiketoiminnan kehittämiseen nimittäin

Suomea on viime aikoina parjattu hanakasti hidastelusta digitaalisuuden hyödyntämisessä. Edellytyksiä löytyy, mutta soveltaminen mättää. Viime viikolla päättynyt digitaalisen liiketoiminnan rahoitushakumme kertoo kuitenkin aivan muuta. Saimme yli 150 hakemusta, joilla haetaan yhteensä yli 100 miljoonaa euroa nimenomaan digitaalisuuden hyödyntämiseen bisneksessä.

Kiitän lämpimästi kaikkia hakuun osallistuneita. Me Tekesissä huolehdimme rahoituspäätöstemme ripeästä valmistelusta, jotta hankkeet saadaan nopeasti käyntiin.

Yritykset näkevät rahoitushaun perusteella teollisen internetin selvästi panostuksen arvoisena asiana. Valmistavan teollisuuden lisäksi sovelluskohteita on oivallettu muun muassa kaupan alalla ja palveluliiketoiminnassa. Ilahduimme erityisesti siitä, että monet teolliseen internetiin nojautuvia innovaatioita kehittävistä yrityksistä ovat Tekesille uusia asiakkaita. Myös viidennen sukupolven tietoliikenneteknologiat, 3D-tulostaminen ja sekä robotiikka ovat aiheita, joihin käynnistyvissä innovaatioprojekteissa paneudutaan.

Pioneerit ovat jo vauhdissa digitaalisen liiketoiminnan kehittämisessä, mutta hommaa riittää vielä. Tuoreen kansainvälisen vertailun mukaan suomalaisyritysten innovaatiotoiminta keskittyy olemassa olevien tuotteiden ja palvelujen elinkaaren pidentämiseen, muttei uuden luomiseen. Kannattaa tutustua tähän selvitykseen (Innovatiivisuus Suomen työpaikoilla: menestys versoo työelämää uudistamalla, pdf), jonka kirjoittajista Tuomo Alasoini, Asko Heikkilä ja Elise Ramstad ovat Tekesistä ja Maija Lyly-Yrjänäinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Samasta ilmiöstä kertoo myös tuore yritysten innovaatiotoiminnan tilaa kartoittanut Aalto-yliopiston tutkimus (Yritysten innovaatiotoiminnan uudet haasteet – Industrial Innovation in Transition). Siinä kiinnitetään huomiota myös siihen, että yritykset eivät ole vielä valjastaneet liiketoimintaansa sosiaalista mediaa ja muita avoimen innovaatiotoiminnan työkaluja.

Me haluamme Tekesissä nimenomaan kannustaa yrityksiä kehittämään uutta, kokeilemaan ja pilotoimaan. Näemme sen tienä huipulle, jonka varrella olevia riskejä voimme jakaa yrityksen kanssa.

Jos yrityksesi ei osallistunut nyt päättyneeseen digitaalisen liiketoiminnan rahoitushakuun, ei hätää. Aiheeseen liittyvien kehittämishankkeiden käynnistäminen on silti vielä mahdollista. Rahoituspalveluistamme saa tietoa netistä ja tietysti suoraan meiltä tekesläisiltä. Pidä silmällä myös uutisointiamme digiteemaan liittyvistä ohjelmista, joista tehdään käynnistyspäätös tämän kuun aikana.

Kari Komulainen
palvelujohtaja, kasvuyritykset
Tekes
Twitter: @KariKomulainen #uudistuvateollisuus