Kari Herlevi: Brasilia on muutakin kuin sambaa ja karnevaaleja

Sao Paulossa, Brasilian suuren metropolin yhdellä trendikkäällä alueella käy vilkas puheensorina. Näin lähellä kesäkuun jalkapallon MM-kisoja voisi kuvitella, että vain jalkapallo kiinnostaa brasilialaisia. Mutta jalkapallofanien asemesta sali onkin täyttynyt yhdyskuntajätteiden asiantuntijoista.

Mukana on myös joukko suomalaisia edelläkävijäyrityksiä. Suomalaisilla yrityksillä on tarjota ratkaisuja Brasilian yhä pahenevaan jäteongelmaan, joka piinaa erityisesti suurkaupunkeja.

Seminaarin yleisö osallistuu keskusteluun erittäin vilkkaasti. Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna keskustelu suorastaan lämpenee, kun pohditaan jäteongelmien ratkaisuja. Käy ilmi, että Brasiliassa 800 000 henkeä elättää itsensä jätteiden keräämisestä. Vain harvat näistä ihmisistä ovat ammattiliittojen jäseniä ja monet elävät köyhyysrajan alapuolella. Monien mielestä teknologinen harppaus on suorastaan mahdottomuus, koska se jättäisi ammottavan aukon ihmisten toimeentuloon.

Jäin pohtimaan asiaa hetkeksi, mutta sitten yleisöstä brasilialainen mies nousee ylös ja toteaa: "On totta, että tämä on vaikea yhtälö, mutta kuinka moni meistä toivoo lapsilleen tulevaisuutta kaatopaikoilla keräämässä jätteitä käsin?"

Brasiliassa, kuten monissa muissakin kehittyvissä maissa, on yleistä, että yritykset osallistuvat erilaisiin tavalla tai toisella paikallisesti hyvää tuottaviin sosiaalisiin hankkeisiin. Näiden hankkeiden merkitystä ei kannata aliarvioida, sillä sitä kautta yritykset saavat hyvän maineen lisäksi hyvää työvoimaa ja mahdollisesti myös verotuksellisia hyötyjä.

Brasilian cleantech- ja biotalousmarkkinat houkuttelevat yhä useampia suomalaisia yrityksiä. On kuitenkin syytä muistuttaa, että vaikka vihreässä taloudessa onkin usein kyse talouden ja ympäristönäkökulmien yhteensovittamisesta, ei sosiaalisia kysymyksiä voida sivuuttaa. Viime kädessä kyse on ihmisten hyvinvoinnista.

Itse olen suuri jalkapallon ystävä ja siinä mielessä vietän varmasti paljon aikaa kisojen parissa. Kisojen ohella Brasiliassa tapahtuu paljon muutakin mielenkiintoista. Team Finland Future Watch tuottaa tietoa kansainvälisistä liiketoimintamahdollisuuksista ja tekijöistä, jotka muuttavat toimintaympäristöä. Palvelu laajentuu tuottamaan tietoa tänä vuonna myös Brasiliasta.

Brasiliassa on kova draivi innovaationäkökulmasta. Maassa on myös systeemitason muutosten osaamista, josta voisimme myös me suomalaiset oppia. Esimerkiksi 90 prosenttia autokannasta on ns. flexi fuel -autoja, joissa voidaan hyödyntää uusiutuvia biopolttoaineita.

Suunnittelemme Tekesissä parhaillaan yhteistä rahoitushakua Brasilian johtavan innovaatiorahoittajan Finepin kanssa. Brasilia on monelle suomalaiselle yritykselle vielä vieras markkina, ja markkinoillepääsyn edellytyksenä ovat usein hyvät kumppanit. Suomalaisyrityksille rahoitushaku avaisi oivan keinon löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia Brasiliassa. Pysykää siis kuulolla, ja nautitaan samalla suuresta urheilujuhlasta!

Kari Herlevi
Ohjelmapäällikkö
Green Growth