Kaikki terveystiedot yhdessä paikassa - Testissä Taltioni

Rokotustietojen, veriarvojen ja lääkereseptien kanssa tuskaileminen on monille tuttua. Ne ovat harvoin helposti saatavilla kun tarve olisi. Esimerkiksi omassa tilanteessani potilastiedot ovat levällään kahden eri kunnan, ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön ja yksityisten lääkäriasemien tiedostoissa. Elintapatietojani taas on hajallaan älypuhelimien sovelluksissa.  Ei siis ihme että Taltionin lupaus vaikuttaa houkuttelevalta: ”Kaikki terveystietosi hyvässä tallessa, yhdessä paikassa”.

Palvelun käyttöönotto oli melko yksinkertaista. Kirjauduin Taltioniin verkkopankkitunnuksilla, loin tilin ja täytin sinne hallussani olevat terveystiedot. Saan itse valita mitkä tiedot palveluun vien, ja ketkä niitä saavat nähdä. Pystyn myös seuraamaan ketkä tarkastelevat tietojani. Läpinäkyvyys herättää luottamusta.

Työläämpi vaihe tuli esiin elintapatietojen kohdalla. Jotta voin kerätä päivittäistä terveysdataa, minun piti luoda tunnukset Taltionin kanssa yhteensopiviin sovelluksiin. Näitä olivat esimerkiksi Wellmo-sovellus ja selaimen kautta toimiva W2E, joihin voi kootusti kerätä mm. liikuntasuorituksia, stressitasoja ja alkoholin käyttöä. Ne eivät itsessään tee mittauksia, vaan osa tiedosta saadaan linkittämällä ne edelleen muihin (mm. Polar, Moves) terveysdataa tuottaviin palveluihin.

Linkittäminen ja profiilien luominen oli työläin vaihe, mutta siihen kulunut aika pysyi loppujen lopuksi vähäisenä. Alun vaiheiden jälkeen on tyydyttävää seurata kuinka askeleet ja nukutut tunnit hyppäävät automaattisesti kännykästä Taltioniin kaavioiksi. Itselleni tämä on ensimmäinen kerta, kun näen tarkasti esimerkiksi nukkumani tuntimäärät. On vaikeampi uskotella itselleen että valvominen puoleen yöhön on hyvä idea, kun luvut nenän edessä näyttävät kuinka orjallisesti väsymys seuraa vähäunisia öitä. Tämän koottu tieto tekee tehokkaasti: mutu-tuntuma omista elintavoista muuttuu tarkoiksi lukemiksi, joita ei pysty kaunistelemaan.

Vaikka tietojeni vakuutetaan olevan turvassa ja vain minulle näkyvissä, tietoturvamurrot kummittelevat mielessäni. Tuntisinko oloni palvelussa kotoisaksi jos terveystiedoissani olisi jotain sellaista, mitä en missään nimessä haluaisi muiden näkevän? En koe nykyisiä terveystietojani arkaluonteisiksi, joten ajatus tietojeni leviämisestä ei tunnu maata kaatavalta. 

Tällä hetkellä koen Taltionin hyödyllisimmäksi ominaisuudeksi potilastietojen kuten rokotusten, lääkärikäyntien ja laboratoriotulosten kokoamisen. Elintapatietoja keräävien yhteensopivien sovellusten valikoima on vielä melko rajattu. Tämä johti omalla kohdallani esimerkiksi siihen, että joudun näpyttelemään unitietoni manuaalisesti Wellmoon, sillä Taltioni tai Wellmo eivät tunnista käyttämääni sovellusta. Mitä useamman sovelluksen palveluun saisi liitettyä, sitä sujuvampaa tietojen tallennus olisi.

Paljon riippuu myös yksilöstä itsestään. Jos pitkäaikaista terveystietoa hamuaa, niin se vaatii joiltakin osin päivittäistä kirjaamista. Myös tiedon hyödyntäminen jää omalle vastuulle. Itse jäin myös toivomaan jonkinlaisia suuntaviivoja tai suosituksia kirjaamistani lukemista, kuten veriarvoista. Näin saisi heti palautetta ovatko arvot kohdillaan. Olisi myös todella mielenkiintoista jos jossain vaiheessa Taltioni pystyisi tarjoamaan oman tiedon analysointia, jossa voitaisiin kartoittaa parhaat henkilökohtaiset keinot terveyden edistämiseen.

Taltionin päämäärä on kunnianhimoinen. Tuskin kukaan pystyy kiistämään terveystilin hyödyllisyyttä, ja juuri elintapatietojen osa-alueessa on Taltionin potentiaali ja ero potilastietoja keräävään Kanta-palveluun. Nämä palvelut tekevät jo nyt yhteistyötä, ja tulevaisuudessa toivottavasti riittääkin vain yksi tili. Itselleni terveysdatan näkeminen yhdessä paikassa on ajatuksia herättävää ja muutoksiin motivoivaa, ja uskon etten ole tässä asiassa ainoa.  

Hanna Vartia

Kirjoittaja on trainee INKA-ohjelmassa ja edustaa elinvoimainen ihminen -vastuualuetta.

Eero Lukin