Pekka Soini: Supercell on positiivinen paukku

Vielä 2010 Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan perustama Supercell oli vain reilun kymmenen hengen peliyritys, joka kertoi tekevänsä ensimmäistä Gunshine-peliään. Tuona vuonna Tekes lähti tukemaan yritystä tuotekehityslainoilla, jotka Supercell on maksanut jo takaisin.

Eilen yritys kertoi, että 51 prosenttia yrityksestä myydään 1,1 miljardilla eurolla japanilaisille Softbankille ja GungHolle. Välissä Supercell on julkaissut kolme peliä, joista kaksi, Hay Day ja Clash of Clans, ovat osoittautuneet valtaviksi menestyksiksi. Viime vuonna alkanut liikevaihdon kasvu on jatkunut tänä vuonna tahdilla, joka on ollut ennen näkemätöntä.

Myynti Japaniin ei ole tämän tarinan loppu.

Supercellille kauppa mahdollistaa kasvun kansainväliseksi pelijätiksi. Japanilainen omistus auttaa yritystä pääsemään länsimaisille yrityksille vaikeille Aasian markkinoille.

Kolmen vuoden huikea menestystarina on iso juttu myös suomalaiselle pelialalle. Tuore selvitys kertoo, että pelialan kokonaisliikevaihto lähestyy jo miljardia euroa Suomessa. Ala on pieni, mutta kasvaa. Supercellin kaltaiset onnistumiset innostavat uusia onnistumisia. Kyse ei ole aivoviennistä vaan tuonnista, sillä tämän kokoluokan onnistumiset kasvattavat Suomen mainetta tärkeänä ja kasvavana startup-keskuksena ja kiinnostavana työpaikkana ulkomaisille osaajille.

Supercellin onnistuminen säteilee myös ympärilleen. Viime keväänä kerrottiin, että Supercell on maksanut Suomeen veroja 44 miljoonaa euroa. Nyt yhtiön mukaan sen toiminta hyödyttää Suomen verottajaa tänä vuonna yli 260 miljoonalla eurolla.

Supercellin kauppa on suuri investointi Suomeen. Helsingin Sanomien mukaan Suomessa alkunsa saanutta listaamatonta ohjelmistoyritystä ei ole koskaan myyty ulkomaille näin kovaan hintaan.

Kauppa synnyttää entistä kokeneempia sarjayrittäjiä, jotka tulevat tulevaisuudessa varmasti sijoittamaan omaisuuttaan, osaamistaan ja aikaansa suomalaisiin startup-yrityksiin.

Supercell synnyttää myös entistä kokeneempia pääomasijoittajia. Heikko alkuvaiheen yrityksiin kohdistuva pääomasijoitusmarkkina on ollut Suomessa ongelma jo 2000-luvun alussa. Osittain tätä paikkaamaan on perustettu Vigo-yrityskiihdyttämöohjelma, jonka piirissä toimii useita alkuvaiheen yrityksiä sparraavia kiihdyttämöitä.

Menestynein Vigo-kiihdyttämö on ollut Lifeline Ventures, joka on nyt kerännyt myös 30 miljoonan euron pääomasijoitusrahaston. Lifelinellä on jo näyttöä siitä, että se kykenee houkuttelemaan kohdeyrityksiinsä kansainvälisten huippusijoittajien rahaa. Supercellin kasvattaminen yli kahden miljardin euron arvoiseksi on uusi osoitus Lifelinen partnerien Petteri Koposen ja Timo Ahopellon osaamisesta.

Tekesin vahva panostus pelialan ja pelillisyyden kehittämiseen jatkuu muun muassa Skene-ohjelman kautta.

Pekka Soini, pääjohtaja

Kuva: Markus Sommers