Pekka Soini: Suomalaisosaaminen on nyt vahvaa valuuttaa

Takanamme on historiallinen talousuutisten viikko. Microsoft osti Nokian puhelinliiketoiminnan. Yhdysvaltalainen Broadcom osti Renesasin. Ja Microsoft päätti sijoittaa datapalvelinkeskuksensa Suomeen.

Kaikki nämä osoittavat, että suomalainen osaaminen ja erityisesti ICT-osaamisemme on arvossaan maailmalla.

Amerikkalaiset suuret yritykset ovat löytäneet nyt Suomesta ydinosaamista ja ovat valmiita investoimaan tänne. Meidän pitää hyödyntää tämä momentum ja tuoda esiin vahvuuksiamme muillekin kansainvälisille toimijoille. Osaamiskärki edellä.

Ulkomaista omistajaa ei kannata pelätä. Meillä on lukuisia esimerkkejä siitä, miten yritykset ovat vahvistuneet ja saaneet tuulta siipiensä alle ulkomaisen omistajan pääoman, myyntikanavien ja verkostojen avulla. Hyvä esimerkki on trukkivalmistaja Rocla, jonka japanilainen Mitsubishi osti 2008. Mitsubishi on vahvistanut resursseillaan ja verkostoillaan Roclaa ja antanut sille merkittäviä konsernin tuotekehitysvastuita.

Voimme jokainen kuvitella, miten Renesasin 800 työntekijää Suomessa riemuitsivat Broadcomin ostopäätöksestä ja kesäkuisten irtisanomisten peruuntumisesta. Entisenä oululaisena iloitsen erityisesti Oulun puolesta, sillä Renesasin työntekijöistä lähes 600 toimii siellä.

Saamme Tekesissä aika ajoin kritiikkiä rahoituksestamme suurten yritysten tutkimusprojekteihin. Kritisoijille haluan muistuttaa, että esimerkiksi Nokian projekteissa lähes kaikki Tekesin rahoitus on kanavoitunut tutkimusyhteistyön ja alihankintojen kautta Nokian yhteistyökumppaneille eli suomalaisille pk-yrityksille, yliopistoille ja tutkimuslaitoksille. Työssä syntynyt osaaminen jää suurelta osin edelleen Suomeen ja laajat verkostot yritystemme ja tutkimusryhmiemme käyttöön.

Osaamisen kasvun positiivinen kierre jatkukoon!

Pekka Soini

Kirjoittaja on Tekesin pääjohtaja.

Kuva: Markus Sommers