Virpi Mikkonen: Smart is the new green – äly on nyt muotia!

Teknologian kehittymistä ja mahdollisuuksia ei pidä aliarvioida, sillä uudet vimpaimet ja appsit sujuvoittavat arkemme.

Alkaneen vuosikymmenen kuumimpia trendejä kaupunkikehityksessä on äly. Trendin harjalla pysyäkseen kaupungille ei enää riitä pelkkä vihreys, vaan tarvitaan älykästä energiaa, älykkäitä itseään säätäviä rakennuksia, älyliikennettä, saumattomia tietoliikenneyhteyksiä, sensoroituja infrarakenteita, älyterveyspalveluita ja sähköistä asiointia viranomaisten kanssa. Pärjätäkseen tässä älykaupungissa kansalaisen tulee olla diginatiivi – siis lapsesta saakka elektronisten härveleiden kanssa pelannut henkilö.

Useimmissa älykaupunkilistauksissa sijoittumisen kärkeen ratkaisee, kuinka monta tällaista teknologialähtöisistä kriteeriä kaupunki täyttää. Harvemmin näkökulmana on tavallisen ihmisen arki kuten asuminen, työnteko, liikkuminen ja vapaa-aika. Mielestäni aidosti fiksut kaupungit on rakennettu ihmisille: asukkaille, yritysten työntekijöille ja jopa turisteille. Ne tarjoavat turvallisen ja puhtaan elinympäristön ja palvelut ovat helposti saavutettavissa. Fiksuus lähtee kaupungin omista vahvuuksista ja olosuhteista, ja kaupungin toimintojen kehittäminen ja investoinnit edistävät parhaimmillaan elinkeinoelämän uudistumista ja vahvistavat kilpailukykyä.

Teknologian kehittymistä ja mahdollisuuksia ei toisaalta pidä aliarvioida, sillä uudet vimpaimet ja appsit sujuvoittavat arkemme. Digitaalisuus muokkaa ja mahdollistaa uudenlaisia toimintatapoja sujuvien arjen palveluiden järjestämisessä ja toimintojen sijoittumisessa. Kaikkea työtä ei tarvitse tehdä konttorilla, palveluita varten ei tarvitse matkustaa kunnan virastoon tai pankkiin, ostokset toimitetaan ovelle ja kun pitää päästä paikasta toiseen, oma auto ei ole välttämätön. Teknologioiden nopea kehittyminen avaa huimia mahdollisuuksia ottaa isoja askeleita tulevaisuuteen myös vähähiilisessä, paikallisessa energiantuotannossa.

Turhan usein tuntuu, että kaupunkeja rakennetaan vain tämän päivän tarpeisiin ja eilisen teknologioiden varaan, vaikka se mitä tänä päivänä suunnitellaan ja rakennetaan, jatkaa olemassa oloaan satoja vuosia.  Fiksu kaupunki -ohjelma innostaa kaupunkeja olemaan visionäärisiä ja hyödyntämään uutta osaamista ja teknologioita tehokkaammin uusissa investoinneissaan ja aluekehityshankkeissaan. Ne voivat toimia yritysten tuotekehitysalustoina, joissa uusia teknologioita ja palveluja testataan. Näin päästään tilanteeseen, jossa kaikki voittavat: kaupungeista tulee elinvoimaisia ja ne saavat toimivia ratkaisuja, yritykset saavat referenssejä ja ihmiset saavat hyvän elinympäristön.

Virpi Mikkonen
Fiksu kaupunki ohjelmapäällikkö
Tekes

www.tekes.fi/kaupunki
Fiksu kaupunki -ohjelman avausseminaari on 28.8.2013 Helsingissä

Kuva: Petri Lehto, Teonsana